2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Elios-ügy: összejátszottak a közvilágítási tenderekre pályázó cégek

Hír TV

2018. február 15., csütörtök 08:57, frissítve: csütörtök 18:59

Összejátszottak a különböző városok közvilágítási tendereire pályázó cégek az Elios-ügyben. Ez is kiderül az OLAF-jelentésből, a 24.hu legújabb cikke szerint. Zalaegerszegen például két cég ajánlatát ugyanazon a számítógépen írták. A cél az volt, hogy felsrófolják a tervezett beruházás árát és még több uniós támogatást lehessen igényelni rá. Az ellenzék több érintett városban is megpróbálja megszerezni a dokumentumokat, amelyeket az önkormányzatok kaptak az uniótól.

„Innen hívnám fel valamennyi érintett jegyzőnek a figyelmét, hogy hivatali visszaélést követ el, aki a megválasztott önkormányzati képviselőnek, önkormányzatot érintő szerződést , dokumentumait nem adja át” – Zalaegerszegen, Kecskeméten, Szekszárdon, Vácon, Hatvanban és Hódmezővásárhelyen is, az Elios botrányban érintett, közvilágítási szerződések nyilvánosságra hozatalát követelte csütörtökön az MSZP. A párt alelnöke a Legfőbb Ügyészség épülete azt mondta: kötelesek kiadni az iratokat.

 

„Ők jogvégzett emberek, pontosan tudják, hogy azzal hogy mindenben kiszolgálják a gazdát, azzal nem biztos, hogy saját magukra nézve jót cselekednek” – húzta alá Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke.

A miniszterelnök vejéhez köthető, csalásgyanús beruházások dokumentumait egyelőre csak Szolnokon kapták meg a szocialisták. Szekszárdon az egyik helyi képviselő saját költségére mérette be a lámpák fényerejét. Hiába rosszak az eredmények, a helyi önkormányzat nem tárgyalja a kérdést.

„Szeretném világossá tenni, hogy ezek a projektek Európa szerte működtek, Európa szerte lehetett törvényesen és tisztességesen megfelelő haszonnal ezeket a lámpa testeket kicserélni. Ilyen szintű disznóságra, mint amit Magyarországon most jelen pillanatban látunk, máshol információink szerint nem volt példa, valahogy más országokban megtudták oldani azt, hogy az emberek is jól járjanak, a világítás is jobb minőségű legyen és a cégek is a megfelelő, de tisztességes profittal beérjék” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője.

Bár a kecskeméti közgyűlésben a Fidesz leszavazta, hogy kikérjék az Olaf-jelentést, a polgármester ellenzéki képviselőknek azt ígérte: jövő héten betekinthetnek a közbeszerzési iratokba.

„Meg fogjuk nézni, értünk hozzá, van közöttünk olyan szakember is, aki tud olvasni itt a közbeszerzési sorok között is, úgyhogy dühítő, hazudtak nekünk” – így Király József kecskeméti szocialista önkormányzati képviselő.

Az most derült ki, hogy összejátszottak a különböző városok közvilágítási tendereire pályázó cégek. A 24.hu azt írja: a cél az volt, hogy felsrófolják a tervezett beruházás árát, hogy még több uniós pénzt lehessen lehívni.

„Az intézményesített korrupciónak amit a Fidesz elhozott be Magyarországra, ez egy nagyon jellemző része, hogy kiderült, hogy ugyanazon a számítógépen írták az egymással egyébként versengő árajánlatokat. Ez egyértelműen a szervezett csalásra utal. Ez a szervezett bűnözésnek az egyik válfaja. Itt a hűtlen kezelés is ugyanúgy fölmerül. Számos olyan korrupciós tényállás fog megállnia bíróságon, hogy ha valaha egyszer Polt Pétert a választók segítségével sikerül kiebrudalni abból a pozícióból, ahol érdemtelenül bebetonozódott” – jelentette ki Vágó Gábor, az LMP országgyűlésiképviselő-jelöltje.

Miskolcon is a miniszterelnök vejének cége végezte a közvilágítás korszerűsítését. Itt a Jobbik szeretné megszerezni a szerződéseket, hogy kiderüljön, történt-e bűncselekmény. Az önkormányzatnak 15 napja van dönteni arról, nyilvánosságra hozza-e az Elios pályázatokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!