2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Elios-botrány: Kecskeméten titkolózik a városvezetés

Hír TV

2018. február 27., kedd 12:28, frissítve: kedd 16:15

Kecskemét nem mutatja meg az Elios-papírokat a hétfőn felállt összellenzéki vizsgálóbizottságnak, amely első ülését Bács-Kiskun megye székhelyén tartja. A testület a helyi ellenzék képviselőivel együtt délelőtt szeretett volna belenézni az unió csalás elleni hivatalának jelentésébe.

Az Átlátszó.hu közérdekűadat-igénylés keretében kérte ki a leveleket, amit a mórahalmi önkormányzat adott ki először. Ebből kiderült, hogy a pályázati kiírás szerint legalább százezer óra élettartamú lámpatesteket kellett volna felszerelni, ezzel szemben a miniszterelnök vejének cége csak 60-80 ezer óra élettartamáról nyújtott be igazolást. Az OLAF szerint az is problémás, hogy a pályázatok előkészítésénél az a Sistrade Kft. adott tanácsokat az önkormányzatnak, melynek tulajdonosa, Hamar Endre a munkákat elnyerő Eliosban is érdekelt volt.

 

Tiborcz István cége mellett a szintén ajánlatot tevő Simo Kft. ügyvezetője, Horváth Dezső letagadta az uniós ellenőrzésnél, hogy önálló pályázatot adtak volna be. Horváth volt az, aki aláírta a közbeszerzési terveket, majd segített az előkészületekben. A Simo Kft. összesen 16 pályázaton vett részt, ezek közül 15 esetben vélelmez az OLAF szabálytalanságokat.

Az MSZP, az LMP és a Jobbik alternatív vizsgálóbizottsága kedden Kecskeméten akarta megnézni a város közvilágosításának korszerűsítését dokumentáló iratokat, ám ezt a hivatal vezetése nem tette lehetővé, arra hivatkozva, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda jelezte, hamarosan lefoglalja az iratokat.

Bebizonyosodott ismét, hogy Magyarországon, az Orbán Viktor által felépített korrupciós mocsárban hivatalos személyek összejátszva akár a Nemzeti Nyomozó Irodával is mindent megtesznek azért, hogy takargassák ezt a korrupciós csalássorozatot, hogy adatokat adjanak ki és mindenféle adatokat elzárjanak az országgyűlési képviselők, akár a saját önkormányzati képviselőik elől – nyilatkozta a jobbikos Szilágyi György.

A bizottság végül kérdéseket fogalmazott meg, amire írásban kapnak majd választ.

Szerintem a legfontosabb kérdések egyike az, hogy történt-e változtatás a világítási szabványokban, ugyanis információink szerint ezeket a lámpákat át se vehették volna az önkormányzatok, csak akkor, hogyha megváltoztatják a megvilágítás szabványait. Illetve a másik, hogy vajon honnan kaphattak intuíciót itt, a városházán, hogy úgy írták ki a pályázatot, hogy itt csak egyetlen cég, a miniszterelnök cége nyerhet – folytatta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Néhány napja a szocialista párt helyi képviselője még belenézhetett az anyagokba, így néhány gyanús tényre már felfigyeltek a szocialisták.

Az EU Pro Menedzsment Kft. volt az a cég, amelyet Kecskemét megbízott ennek a közvilágítási projektnek a lemenedzselésével. Ez az a cég, amelynek a Green Investmentsen keresztül Tiborcz István konkrétan tulajdonosa, ez az a cég, amelynek székhelye egészen véletlenül az Elios székházába van bejegyezve, tehát ez a cég menedzselte a pályázatot, a későbbi nyertes céggel egy székhelyen bejegyezve – mondta Harangozó Tamás.

A kecskeméti önkormányzat közleményében azt írta, addig nem nyilatkoznak, amíg a Nemzeti Nyomozó Iroda le nem zárja a vizsgálatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!