2020. július 10.,
péntek, Amália napja

Elévülés miatt megúszták a börtönt a gyöngyöspatai tanárverések elkövetői

2020. február 12., szerda 06:55

Megúszták a gyöngyöspatai tanárverések elkövetői, mert a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette már tavaly ősszel elévült – derült ki a PestiSrácok.hu birtokába került rendőrségi határozatból. Ami a legérdekesebb, hogy a hatósági dokumentum arra is rámutat: a szegregációs perekben eljáró bíróságok egyike sem tett feljelentést, pedig a bántalmazások akkor még büntethetőek voltak.

 

Tényi István tett két hete feljelentést a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon és az ügyészségen azután, hogy nyilvánosságra került, a helyi cigánygyerekek több esetben is megverhették tanáraikat. A kisvárosi iskola tanári kara ugyanis levelet küldött a Hír TV-nek, amiben leírták, verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a roma diákok (és szülők) a gyöngyöspatai iskolában tanító pedagógusokat, sőt, egyikük otthonába kétszer is betörtek. Az érintett pedagógus nehezményezte, hogy a romákkal ellentétben ő a betörés után nem kapott kártérítést.

A tanárok bizony félnek a településen élő romáktól, hiszen levelükből kiderült az is, hogy többször megfenyegették már őket. A bíróság ugyanakkor mégis az önkormányzatot kötelezte 100 millió forint kártérítésre, mert szerintük a település oktatási intézményében 62 roma diákot szegregáltak. A peranyagból azonban kiderül, hogy több érintett szülő nem tett eleget kötelességének és nem járatta iskolába a gyerekét.

A térség országgyűlési képviselője szerint sok esetben évente 200-300 órát is igazolatlanul hiányoztak a gyerekek (Tényi kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt szintén a hatóságokhoz fordult). A rendőrség azonban nem indított büntetőeljárást arra hivatkozva, hogy a két említett bűncselekmény elévült. Pedig, mint írták, a kiskorú veszélyeztetése, illetve a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja is fennáll a feljelentés alapján, ám a Hír TV-hez eljuttatott levélben említett események még 2014 októberét megelőzően történtek és öt év után után elévültek. 

PestiSrácok birtokába került megszüntető határozat kitér a bíróság tevékenységére is, megemlítve azt a 2015-ben a Kúria döntésével zárult szegregációs pert is, amely a gyöngyöspatai százmilliós kártérítés kiindulópontja volt. A Soros Györgyhöz köthető Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ugyanis az ítélet nyomán indította el a kártérítési pert.

A jogerős ítélet szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában elkülönítették a cigány és a nem cigány gyerekeket, ezzel pedig a fenntartó súlyosan megsértette a roma gyerekek személyiségi jogait. Ami a legérdekesebb, hogy a rendőrségi dokumentum arra is rámutat: egyik szegregációs perben eljáró bíróság sem tett feljelentést, illetve kezdeményezett hivatalból eljárást – a rendőrség szerint 2014 októbere előtt elkövetett  – bűncselekmények miatt, melyek a dokumentum megállapításai alapján, öt év elteltével, tavaly ősszel elévültek.

PestiSrácok