2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Életbe léptek a beutazási korlátozások

MTI

2020. július 15., szerda 07:06

Életbe léptek a beutazási korlátozások Magyarországon. Az államokat 3 kategóriába sorolták, vörös, sárga illetve zöld. A vörös, azaz súlyos kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része. Kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a sárga kategóriába tartozó országokra. Ezek Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. A listát a kormány újra és újra felül fogja vizsgálni, és ha szükséges, módosítanak.

A szerdától érvényes korlátozások hatása azonnal érezhető volt. A Tompa -Kelebia határátkelőnél minimálisra csökkent a határforgalom.

Az ingázókat nem érintik a szigorítások.

A szabadkai magyar-szerb határátkelőről jelentkezett kollégánk, Loboda Árpád.

Az utasok testhőmérsékletét mérik a röszkei határátkelőnél. A Hír TV tudósítója arról számolt be, hogy a forgalom ezen a határszakaszon is mintegy 90 százalékkal esett vissza.

A szerdán életbe lépett kormánydöntés értelmében a koronavírus-járvány szempontjából három kategóriára osztották fel az államokat.

A vörös, azaz súlyos kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része. Kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a sárga kategóriába tartozó országokra. Ezek Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok.

Magyar állampolgárok esetén különbség van a sárga és a vörös besorolás között. A sárga országból való érkezésnél az első negatív teszt után szabadulni lehet a karanténból, míg ha vörös országról van szó, akkor ehhez két negatív eredményre van szükség.

A vizsgálatok költségeit augusztus 1-jéig vállalja a kormány, később mindenkinek magának kell kifizetnie, ha sárga vagy vörös jelzésű országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni.

A súlyos kategóriába tartozó államokból nem léphet be külföldi állampolgár Magyarország területére.

Azokat az országokat, amelyek sem sárga, sem piros jelzést nem kaptak, zöld csoportba sorolták, ami azt jelenti, hogy korlátozás nélkül lehet beutazni onnan hazánkba. A listát a kormány újra és újra felül fogja vizsgálni.

A szigorításokra azért volt szükség, mert több európai országban is drasztikusan megugrott a fertőzöttek száma az elmúlt napokban.

Hír TV