2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Elérkezett az utolsó nap, holnap becsengetnek

Vasárnap véget ér a közel két és fél hónapos nyári vakáció, hétfőn megkezdődik a 2018/2019-es tanév csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára. A tanév hossza változatlan, a tankönyvek rendben megérkeztek az iskolákba.

  • Elérkezett az utolsó nap, holnap becsengetnek

A kormány az oktatás tárgyi feltételeit folyamatosan javítja, az idei tanévben 190 milliárd forinttal többet költ erre a célra, az oktatás tartalmát azonban a pedagógusok határozzák meg – mondta a IX. Nemzeti Tanévnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Esztergomban.

„A kormány egyetlen feladata és célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását biztosítsa, a nép jólétét emelje, szellemi felvirágzásának körülményeit biztosítsa. Szunnyadó szellemi energiáit szabad kifejtésének lehetősége biztosított, alapja rendíthetetlen” – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

A tanévkezdés minden évben jelentős terheket ró a családokra, az iskolakezdésre tekintettel már a héten megérkeztek az ehhez kapcsolódó családtámogatások, csaknem 1,2 millió jogosult kiadásaihoz több tízezer, akár százezer forinttal is hozzájárul az állam.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: elsőtől a 9. osztályig ingyenesen jutnak tankönyvekhez a tanulók – több mint egymillióan –, így 2013 óta összesen 6 milliárd forinttal csökkentek a szülők tankönyvkiadásai.

Tankönyvfejlesztés

Kedden az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeztek az alaprendelésekből az iskolákba, ezzel 12,5 millió tankönyv került ki az oktatási intézményekbe kevesebb mint egy hónap alatt.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára akkor azt közölte: minden iskola számára biztosítottak a tankönyvek a szeptemberi tanévkezdéshez. Hozzátette: a 12,5 millió tankönyvből közel 8,5 millió az állami fejlesztésben kidolgozott kiadvány, a többit magánkiadók adták ki.

Az államtitkár szólt arról is, az új tankönyvellátási rendszer a korábbi, 2010 előtti állapothoz képest sokkal inkább elősegíti a hozzáférést a kiadványokhoz. Modernebb, színvonalasabb tankönyveket kínálnak alacsonyabb áron a családoknak.

Jelezte: következő években mintegy 900 taneszköz – tankönyv, munkafüzet és segédanyag – megújítása történik meg, s elindult egy komplett tankönyvfejlesztési program.

Étkeztetés

Az ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez az iskolákban az állam 8 éve szűk 38 milliárd forintot költött, jövőre már ennek két és félszeresét, több mint 72 milliárdot.

Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés, melynek második ütemében 26 településen épül tanuszoda, illetve 20 településen tornaterem, mindezek mellett 8 teljesen új iskola épül, 20 pedig bővül, míg egy iskola teljes rekonstrukción esik át.

A tanítási év hosszában nincs változás, az szeptember 3-án, hétfőn kezdődik, az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz.

A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban százhetvenkilenc, gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában száznyolcvan nap a tanítási napok száma a következő tanévben.

Szünetek

A tanítási év első féléve 2019. január 25-ig tart.

Az őszi szünet: október 29-től október 31-ig tart. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 21. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2019. január 3. (csütörtök).

A „Pénz7” pénzügyi és vállalkozói témahét 2019. február 25. és március 1. között lesz az iskolákban, a fenntarthatósági témahét március 18. és március 22. között, a digitális témahét április 8. és április 12. között.

A tavaszi szünet április 18-tól április 23-ig tart, míg az írásbeli idegen nyelvi méréseket május 22-én rendezik. Az országos mérések május 29-én lesznek.

LMP: Legyen vonzó a pedagóguspálya!

A diákoknak sikeres tanévet, a szülőknek vastag pénztárcát kívánt az új tanévhez Szabó Szabolcs. Az LMP-s képviselő szerint az új tanévben az új Nemzeti Alaptanterv elfogadása is meghatározó probléma lesz. Szabó hozzátette: a 2019-es költségvetésben reálértéken csökken az oktatásra költött pénz.

„Például bizonyos gyerekek esetében, bizonyos tárgyak esetében, ahol korábban elő volt írva, hogy gyógypedagógus végzettségű kollégáknak kell tanítani, ezt a kötelezettséget kivették, mert nincs elég gyógypedagógus. Vagy pontosan látták, hogy nincs elég szakos tanár, ezért természettudományos szakok esetében lehetővé tették, hogy ne szakos végzettségű pedagógus tanítsa az adott tárgyat. Kivették ezt a kötelezettséget, és el is mondták a parlamenti vitában, hogy azért, mert nincsen elég pedagógus. Szerintünk ezt meg kellene fordítani és arra fordítani az energiát, hogy legyen vonzó a pedagóguspálya” – fogalmazott.

 

DK: 750 ezer gyerek ma potenciális közmunkás

750 ezer magyar gyermek él ma a létminimum alatt – a DK erre az információra hívta fel a figyelmet a tanévkezdés előtt. A párt európai parlamenti képviselője szerint az elszegényedés miatt egyre többen hagyják el az országot.

„Ha semmit nem teszünk ezeknek a gyerekeknek az érdekében, ezeknek a fiataloknak az érdekében, akkor ezek a gyerekek 16 éves korukban minden használható tudás és képzettség nélkül fognak kikerülni az életbe. Pontosan tudjuk, hogy a legutóbbi Pisa–jelentés-fölmérés mit mutatott ki. Azt mutatta ki, hogy bizonyos korosztály tekintetében Magyarország végletesen le van szakadva, és azt kell mondjam, hogy ez a 750 ezer létminimum alatt élő gyerek ma potenciális közmunkás” – emelte ki Niedermüller Péter.

Bangóné: Így nem lehet egy tanévet elkezdeni

A szülőket és az iskolákat is komoly kihívások elé állítja a tanévkezdés a szocialista párt szerint. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: sok családnak hitelt kell felvennie, hogy a gyermekeit beiskolázhassa.

„Közel 3000 iskolapedagógus hiányzik, és közel 500 óvodapedagógus. Nincsenek órarendek, nem tudják az iskolákban hogy ki fogja a matematikát, a fizikát, a kémiát tanítani. Az elmúlt tanévben is, saját példámból tudom, Hajdú-Bihar Megyéből, hogy volt olyan iskola, ahol végig a logopédus tanított kémiát és fizikát. A kormány ezzel a problémával nem foglalkozik. Így nem lehet egy tanévet elkezdeni, hogy több, mint 500 iskolában találunk álláshirdetéseket” – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő.

 

 

Jobbik: Elégtelen

A Jobbik képviselője a tanévkezdés előtt arról is beszélt, hogy a tanárhiányt is pótolni kell.

„Az oktatásfinanszírozásból elégtelen, hiszen ha megnézzük, hogy a jövő évi büdzsé mindösszesen 15 milliárddal szán a magyar közoktatásra, akkor azt kell mondjuk, ez még az inflációs szintet sem fogja fedezni. A pedagógus társadalom anyagi és erkölcsi megbecsüléséből szintén elégtelenre vizsgázott a kormányzat, hiszen a magyar tanárok alulfizetettek, egyre jobban túlterheltek” – közölte Ander Balázs országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!