2019. március 26.,
kedd, Emánuel napja

„El kell érni, hogy a migránsok szülőföldjükön boldoguljanak”

Hír TV

2018. október 13., szombat 15:21

A migráció kihívásait és az arra adandó válaszokat beszélték át Kaposváron egy tudományos konferencián, a XII. Régiók a Kárpát-medencén innen és túl elnevezésű nemzetközi rendezvényen.

„Macronnak az Európa képe az alapvetően egy föderális típusú Európa” – mondta Gazdag Ferenc, egyetemi tanár, aki szerint a francia elnök a többsebességes Európa híve, ami hosszabb távon akár az unió széteséséhez vezethet. A kontinensen azt szeretné véghezvinni, ami Franciaországban sikerült neki. Rövid idő alatt olyan pártot hozott létre szinte a semmiből, melynek tagjait a jobb és a baloldali pártokból verbuválta össze. Az Európa Parlamentben a brexit után megüresedő helyeket ilyen politikusokkal tölteté fel.

„Az ígéretekből végül is semmit sem sikerült Macronnak az elmúlt egy évben behozni, vagy produkálni. Sem a munkanélküliség sem a gazdasági növekedés, sem a költségvetési hiány, meg egyebeknek a terén. Tehát úgy tűnik, hogy most Macron átteszi a nemzetközi színtérre, jelesül az Európai Unió következik. Rengeteg kérdőjel van, és ugye jövő tavasszal ki fog derülni” – utalt az EP-választásra Gazdag Ferenc.

A konferencián a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kormány álláspontját ismertette a migrációról: az illegális csatornákat meg kell szüntetni és el kell érni, hogy az érintettek szülőföldjükön maradjanak.

„Nem bevándorlással kell Európa problémáit megoldani. Sőt az a típusú bevándorlás, ami éri a kontinenst és éri Magyarországot, jelen pillanatban egy problémaforrás, nem pedig a megoldás része. Ezt a problémát meg kell szüntetni. Az illegális migrációs csatornákat be kell zárni, és azokat, akik jelen pillanatban a zöld határon próbálkoznak, azoknak a saját szülőföldjükön való boldogulást kell segítenünk” – fejtette ki Orbán Balázs.

Orbán Balázs azt is mondta, hogy a kutatások szerint jelenleg is több millióan vannak akik Európai Unió területére szeretnének eljutni.