2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Együtt ünnepelte a két államfő a lengyel-magyar barátság napját

Hír TV

2019. március 23., szombat 21:37, frissítve: szombat 22:50

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel elnök a lengyelországi Kielcében ünnepelte meg a lengyel-magyar barátság napját. A két államfő felavatta Bartók Béla emlékművét, majd szentmisén vettek részt és megtekintették az ifjúsági kézilabdatorna döntőjét. A lengyel-magyar barátság napja 2006 óta ünnep.

Bartók Béla bronzból készített mellszobrát a Kielce belvárosában lévő sétányon avatta fel Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel avatta fel. Magyar-lengyel két jó barát – idézi a régi mondást egy gurál, azaz kárpáti lengyel népi viseletbe öltözött férfi, a két nép több évszázados barátságára és sorsközösségére utalva.

A két államfő mécsest gyújtott a második világháborúban elesett cserkészek emlékművénél, majd megkoszorúzták a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak, köztük Lech Kaczynski elnök emléktábláját is.

 Áder János és Andrzej Duda ezután a kielcei székesegyházban szentmisén vett részt, majd a magyar-lengyel ifjúsági kézilabdatorna döntőjét tekintették meg. A lengyel-magyar barátság napját Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő 2006-os győri találkozója óta ünneplik meg. A rendezvényeket Magyarországon és Lengyelországban felváltva, évente tartják meg.