2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Együtt: A kancelláriarendszerrel kinyírták az egyetemek autonómiáját

Hír TV

2017. november 27., hétfő 10:08, frissítve: hétfő 10:36

A kancellária-rendszer bevezetésével megszűnt az egyetemek autonómiája – véli az Együtt elnökségi tagja. Szabó Szabolcs a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, ugyan a törvények szerint a kancellárok csak gazdasági területen szólhatnak bele az intézményi életbe, a gyakorlat mást mutat. Úgy tudja, a minisztérium kéthetente tart nekik eligazításokat.

A múlt héten egy kiszivárgó levélből derült ki, hogy a Miskolci Egyetem minisztériumi elvárásokra hivatkozva kéri a hallgatókat, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter előadása telt házas legyen, különben retorziókra számíthatnak. Az egyetem cáfolja, hogy utasították vagy kötelezték volna a hallgatókat.

„A kancellár, bár nagy lehetőség kapott arra, hogy beleszóljon abba, hogy az egyetemeken mi folyik gazdasági téren, de ezen rég túlléptek, és olyan szmsz-eket fogadtattak el minden felsőoktatási intézményben, amelyekben jóval túlterjeszkednek a gazdasági ügyeken. Eleve a kancellária-rendszer azt jelenti, hogy az egyetemi autonómiát kinyírták, és ezt mindenki tudja a felsőoktatásban, csak van, aki nem hajlandó nyíltan beszélni róla, mert fél attól, hogy majd retorzió éri” – emelte ki a politikus.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

 

 

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!