2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Egyórás sztrájk: Orbán tréfának veszi, a szakszervezetek húzódoznak

2016. március 16., szerda 18:03, frissítve: csütörtök 11:03

Polgári engedetlenség keretében sztrájkolnak majd március 30-án a tanárok, ha 8 napon belül nem lép a kormány. A pedagógus-szakszervezetek csak jogszerű munkabeszüntetést támogatnak, a hasonló akciókat kockázatosnak tartják. Azok a szakszervezetek, amelyek kiálltak a köznevelési reformot követelő Tanítanék mozgalom követelései mellett, hivatalosan még nem döntöttek egy esetleges munkabeszüntetésről.

Egy órára szüntessék be a munkát a pedagógusok a tavaszi szünet utáni első tanítási nap, és erre az időre vonuljanak ki az iskola elé. Ezt jelentette be a Tanítanék mozgalom keddi tüntetésén a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Pukli István azt mondta: ha nem lehet törvényesen sztrájkolni, akkor meg kell szegni a szabályokat. A kormánnyal hetek óta tárgyaló pedagógus-sztrájkbizottság elnöke kockázatosnak tartja a hasonló akciókat.

„Az is látható, hogy itt már hetek óta a kormány húzza a dolgot, és nagyon egyértelmű, világos válaszokat nem ad a feltett kérdésekre. Tehát akkor elszabadulhat a pokol, ha szabad így mondanom” – fogalmazott Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Reggeli járat című műsorunkban.  

Kizárólag jogszerű sztrájktörekvést támogat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. Mendrey László azt mondta, jogászaik már vizsgálják, hogy az új sztrájktörvény értelmében mire van lehetőség.

„Mi is mindig azt mondjuk azoknak, akik félnek a sztrájkban való részvételtől, hogy egy embert, ötöt, tízet ki lehet rúgni, de hetvenet vagy akár harmincat sem egy ötventagú tantestületből, de mindenféleképpen a jogszerűség elve alapján állunk, tehát nem kívánunk olyan megmozdulásban részt venni, amely jogszerűtlenségre hívja fel az abban részt vevőket. Ez egy szakszervezet tevékenységébe nem fér bele” – mondta el Mendrey László a szervezet elnöke.

A nemzeti ünnep délutánjára szervezett pedagógus tüntetéshez nyolcvan szervezet csatlakozott, a két hét múlva esedékes munkabeszüntetésről még nem döntöttek az érdekképviseletek.

„Amennyiben a PDSZ kéréssel fordul felénk, vagy pedig a szervezők kéréssel fordulnak felénk, akkor nyilván a testületeink elé visszük és a testületeink fognak dönteni ebben a dologban. Még egyszer mondom, a szolidaritásunk, az maximálisan már eddig is ezen szerveződéseké, az hogy tényleges figyelmeztető sztrájkban és abban milyen formában részt veszünk-e azt pedig testületek fogják eldönteni” – fejtette ki Szilágyi József, az EVDSZ elnöke.

A Liga Szakszervezetek hivatalos álláspontot még nem fogalmazott meg. A Népszabadságnak viszont a SZEF elnöke megfontolandónak nevezte a munkabeszüntetést, ahogy a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet is. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke viszont ilyen rövid idő alatt nem lát megvalósíthatónak egy országos munkabeszüntetést a versenyszférában.

Orbán szerint ez csak tréfa

Tréfának vette a tanárok tegnapi ultimátumát Orbán Viktor.  A miniszterelnököt a Népszabadság a Parlamentben kérdezte arról, hogy eleget tesz-e a pedagógustüntetésen elhangzottaknak és bocsánatot kér-e a közoktatás állapotáért. Orbán Viktor úgy válaszolt, ő március 30-án is dolgozni fog.

A Fidesz két vezető politikusa is reagált a követelésekre, Németh Szilárd alelnök Pukli Istvánt ügynöknek, az ellenzéki követelést pedig bolsevik diktátumnak nevezte a 168 Órának nyilatkozva, Deutsch Tamás pedig a Twitteren úgy kommentálta a bejelentést, hogy a tanárok nemzeti lyukasórát hirdettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!