2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Egymillió adag ételt kaptak tavaly hajléktalanok

Hír TV

2019. március 20., szerda 10:08, frissítve: szerda 11:17

Sikeres az a kormányzati program, mely a közterületen élők élelmezését segíti. 2018-ban ennek keretében egy millió adag ételt osztottak ki.

2016-ban indult az a közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása elnevezésű program, melyre a kormány 4 milliárd forintot biztosított. Az érintettek a napi egyszeri meleg étel mellett egészséges italokat és tartós élelmiszereket kapnak.

Ennek a projektnek az eredményei eddig nagyon bíztatóak, nagyon sok embert sikerült elérni. Nagyon nehéz megbecsülni a hajléktalanoknak a számát, de a becslések szerint az a napi négyezer adag étel, és négyezer hajléktalan, akit ezzel el lehet érni, mindenképpen jóval több, mint a fele a stabilan, folyamatosan és állandóan az utcán élő embereknek. – nyilatkozta Garai Péter miniszteri biztos.

A programban az élelmiszerek mellett lelki támogatást is kapnak a rászorulók. Több mint 5000 alkalommal próbáltak segíteni nekik pszichiáterek, pszichológusok, addiktológusok abban, hogy kezelni tudják élethelyzetüket. Vitályos Eszter az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár azt mondta, évről évre emelkedett a kiosztott ételadagok száma

A program indulása óta 1,3 milliárd forint forrás felhasználásával 1367 tonna élelmiszer segély került kiosztásra. Ami azt jelenti, hogy 2018-ban a tavalyi évben több, mint egy millió darab étkezési csomagot jelentett, ami százezres növekedést jelentett a 2017-esw évhez képest, és azt gondoljuk, hogy nagyjából ezt az egy millió darabszámot fenn tudjuk tartani ebben az évben is – nyilatkozta Vitályos Eszter, EU-s fejelsztésért felelős államtitkár. A projekt annak a rászoruló személyek támogatása operatív programnak a része, melyre 34 milliárd forint áll rendelkezésre.