2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Egymilliárd forintért épül csillagda a Bükkben

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 13:36, frissítve: vasárnap 13:39

A csillagászati látogatóközpont, amelyhez hasonló a Bakonyban már működik, a Bükki Nemzeti Park területén fekvő, alig 400 lakosú Répáshután húzzák fel, és évi 37 ezer látogatóval számolnak. A polgármester reméli, hogy a nyugalmuk megmarad.

Két fát kell kivágni, a villanyvezetékeket pedig a föld alá vinni, más tereprendezés nem szükséges a csillagászati látogatóközpont megépítéséhez a Bükkben.

„Nemrégiben ismertettük azt az 1 milliárd forintos bükki csillagdaprojektet, amely egy újabb látnivalóval fogja majd gazdagítani a Bükköt, illetve az Északi-középhegységbe látogatókat” – fogalmazott még január közepén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A csillagdát, amelyhez hasonló a Bakonyban már működik, a Bükki Nemzeti Park területén fekvő Répáshután húzzák fel.

„Répáshuta a fényszennyezettség tekintetében nagyon kedvező helyen van. Abból a szempontból is kiemelkedő az elhelyezkedése, hogy Lillafüreden nagyon sok turista fordul meg, Eger pedig a turisták által Budapest után a leginkább látogatott város, és Répáshuta félúton van a kettő között. Úgyhogy biztosak vagyunk benne, hogy ez a 37 ezres látogatószám, amit célul kitűztek, az teljesülni fog, sőt én titkon reménykedem, hogy messze túl is fogják ezt teljesíteni” – emelte ki a Hír TV-nek Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

 

Répáshuta kis falu, alig 400-an lakják. A polgármester reméli, hogy a nyugalmuk megmarad és a látogatók a környező városokban szállnak majd meg. „Ugye, itt akár 37 ezer fős látogatottságról beszélünk, és én úgy gondolom, hogy mindenféleképpen, aki lát ebben fantáziát, és hála Istennek mondom, hogy van sok ember, aki lát ebben fantáziát, akár szállással vagy bármilyen olyan jellegű dologgal, ami kapcsolódik a turizmushoz, erre lehet nagyon komoly vállalkozásokat felépíteni” – nyilatkozta Erdős Tamás.

A csillagvizsgálóban digitális planetárium is helyet kap, a Bükki Csillagdát várhatóan ősszel kezdik el építeni, és a tervek szerint 2019 őszén nyitják meg a látogatók előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!