2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Egyházi vezető nem tehet pártpolitikai állásfoglalást”

Hír TV

2018. március 14., szerda 22:24, frissítve: szerda 23:24

Erről beszélt az országos főrabbi és a budavári nyugalmazott evangélikus lelkész egy pódiumbeszélgetésen. Az elmúlt időszakban több felekezet képviselője is nyíltan kampányolt a kormányoldal mellett.

Nyíltan beállt januárban a hódmezővásárhelyi polgármester-választási kampányba a helyi plébános.

– Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot – mondta januárban Németh László esperes-plébános.

A pap szerint a katolikus egyháznak sosem volt olyan jó dolga, mint az Orbán-kormányok alatt, ezért arra kérte a híveket, ne a független jelöltre szavazzanak. Az eset nem egyedi. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a belváros Fidesz–KDNP-jelöltjének szórólapján szerepelt.

– Egy zsidó közösségi vezetőnek az a feladata, hogy biztosítsa azt, hogy legyen zsinagóga, hogy legyen iskola, hogy legyen gimnázium, és ehhez kellenek szövetségesek – fogalmazott Köves Slomó. Ám Frölich Róbert neológ országos főrabbi a egy pódiumbeszélgetésen azt hangsúlyozta: egy egyházi vezető soha nem tehet pártpolitikai állásfoglalást.

– Ha én csak és kizárólag a politikai meggyőződésemet erőltetném rájuk, megosztanám a közösséget, ahelyett hogy építeném. Márpedig azt gondolom, hogy a rabbinak, a lelkésznek, a papnak a feladata az építés – tette hozzá.

Véleménye szerint a hazai egyházak rendezetlen kárpótlása miatt a mindenkori hatalom támogatásokért cserébe saját céljaira használja az egyházakat. Ezt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz) is érzik.

– Jóval kevesebb támogatást kap, jóval kevesebbek a lehetőségei. Épp azért, mert nem állunk be. Ahogy nem álltunk be más kormányok idején sem a sorba, most sem állunk be – jelentette ki Frölich Róbert főrabbi.

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Miniszterének felekezete, a református egyház például az év végi pénzosztáskor mintegy 90 milliárd forintot kapott.

Az evangélikusoknak év végén csak egymillió forint járt. Országos felügyelőjük korábban azt nyilatkozta, azért, mert nem álltak bele a kormány migránskampányába. A volt budavári evangélikus lelkész ennél visszafogottabban nyilatkozott.

– Nem tartjuk helyesnek, ha azon túl, hogy buzdítjuk az embereket arra, éljenek az állampolgári jogukkal, irányt mutatnánk; ez mindenkinek a lelkiismeretére van bízva – mondta Balicza Iván nyugalmazott evangélikus lelkész.

A lelkész és a főrabbi azt is elítélte, hogy bizonyos településeken kizárólag egyházi iskola van. Mindketten úgy látják, az államnak gondoskodnia kell a világnézetileg semleges oktatásról is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!