2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Egybegyúrnák az MSZP-t Gyurcsány Ferenc pártjával

Már a hét végi választmányi ülésen napirendre kerülhet az MSZP és a Demokratikus Koalíció összeolvadása — értesült a Magyar Nemzet. A szocialisták választási veresége után a párt néhány politikusa így menekülne előre. A lap által megkérdezett elemző szerint valóban a két párt egyesülése jelentheti a jövőt, ám egy esetleges szombati döntést elkapkodottnak tart.

  • Egybegyúrnák az MSZP-t Gyurcsány Ferenc pártjával

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szombaton 10 órakor kezdődő választmányi ülésén az egyik napirendi pont a Demokratikus Koalícióval (DK) való egyesülés lesz – tudta meg a Magyar Nemzet. Tegnap számos MSZP-s politikussal beszéltünk, és több, nevét nem vállaló forrás megerősítette információinkat, ám a legtöbben inkább nem nyilatkoztak.

A lap úgy értesült, hogy az összeolvadás kezdeményezői nem elnökségi tagok, ami logikusnak tűnik, hiszen egy esetleges MSZP–DK-fúzióval a jelenlegi vezetés szinte biztosan elveszítené a hatalmát.

A választmány tagjai között a szerdai állás szerint nem élvez többséget a javaslat, ám a háttérben az egyesülést szorgalmazó kör – amelyhez állítólag olyan befolyásos, egykor vezető beosztású politikusok tartoznak, mint Lendvai Ildikó és Kovács László – aktívan kampányol.

A két párt fúziója forrásaink szerint úgy nézne ki, hogy egy még nem létező szervezet keretein belül egyesülnének a szocialisták és a Demokratikus Koalíció. Ezt a forgatókönyvet Gyurcsány Ferenc is elképzelhetőnek és támogathatónak tartaná – állították informátoraink.

Akár erre is utalhatott Lendvai Ildikó, amikor hétfőn reggel az ATV-ben azt mondta, nagyobb változásnak látja szükségét annál, mint hogy ki mond le, ki nem mond le, szerinte ugyanis az egész ellenzéki struktúrát és politikai kereteket érdemes végiggondolni. Hozzátette: az is probléma, hogy a baloldali pártok ugyanazon a tortán osztoznak.

Mindezek után a Magyar Nemzet Gréczy Zsoltot, a DK országgyűlési képviselőjét. A politikus érzékelhetően megdöbbent, amikor az egyesülésről kérdeztük, majd időt kért, és visszahívást ígért, ám lapzártáig nem jelentkezett, ahogy Kovács László sem.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Népszavának meg nem nevezett DK-sok azt mondták: „A Demokratikus Koalíció megalakulása után sokan átjöttek az MSZP-től, ám ez a folyamat egy idő után megállt, de most lehet, hogy ez újraindul.”

A baloldali napilap szerint a DK-ban úgy látják: az MSZP „kispárti fázisba” jutott, és „nem biztos, hogy lesz innen még út felfelé”. Hozzátették továbbá, hogy arra számítanak: a közeljövőben „néhány ismert szocialista is csatlakozhat hozzájuk”. Ez, a fentiekre tekintettel, azt jelentheti, hogy az MSZP-t újabb pártszakadás fenyegeti abban az esetben, ha a fúzió elmarad.

Mint ismert, az MSZP – a Párbeszéddel közösen – története leggyengébb eredményét érte el a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A szocialisták a szavazatok 6,62 százalékát szerezték meg, amely egyetlen mandátumhoz juttatta a pártot az EP-ben, holott legalább kettővel és tíz százalék körüli eredménnyel számoltak. A választás viszont komoly sikert hozott az MSZP baloldali riválisának, a DK-nak.

A lap megkérdezett egy politológust is az ügy kapcsán, aki – tekintve, hogy hivatalosan meg nem erősített információról van szó – csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni.

A szakértő szerint egy ilyen óriási vereség után az természetes, hogy egy pártban többféle vélemény van, és ez is lehet egy a sok közül.

– Szerintem hosszú távon ez lesz az irány – értékelte a politológus a DK és az MSZP összeolvadásának lehetőségét. – Ez egy olyan óriási pofon, ahonnan nem lehet felállni, az MSZP gyakorlatilag mindent elveszített ezen a választáson.

A reményt és a hitet veszítették el. Ha szétnézünk a palettán, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nincs sok választási lehetőség, mert nincsenek jó vezetőik, nincsen ideológiájuk, nincsen szellemi kapacitás mögöttük és iszonyatosan elhasználódtak – fejtette ki az elemző. Ám azt is kiemelte, hogy ez jelenleg egy teljesen elkapkodott előremenekülés.

A Demokratikus Koalíciót először egy, az MSZP-n belüli platformként hozta létre Gyurcsány Ferenc 2010 októberében. A formáció létrejötte és tevékenysége komoly feszültséget okozott a párton belül, amit leginkább Puch László akkori pártigazgató szavai érzékeltetnek, aki 2011 májusában úgy fogalmazott: „Gyurcsány Ferenc türelmetlen, impulzív, a cél érdekében semmilyen eszköz sem drága neki, forradalmi hevületében mindent fölrúg, lebont, csakhogy soha semmit nem épít a romok helyén.” A platform megalakulása után egy évvel jelentette be Gyurcsány, hogy új pártot alapít. Az akkor még lényegesen nagyobb támogatottságú szocialisták elnöke, Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban magabiztosan úgy fogalmazott: „Az MSZP erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválása után, mert nem a párt belső vitáival foglalkozunk ezután.” A 2014-es országgyűlési választáson viszont már közösen indultak.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!