2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Egy MTA-küldöttség tárgyal a kormánnyal a további tervekről

Hír TV

2018. június 22., péntek 09:11

A kancelláriaminiszter szerint a Figyelő akadémikusokról szóló írása valójában nem listázás, hanem oknyomozó újságírás. A Schmidt Mária tulajdonában álló kormánylap internetes kiadása kedden közölte azoknak a kutatóknak a névsorát, akik szerintük a társadalomtudományok területén túl liberális témákat kutatnak. Közben folytatódott a vita az akadémia kutatóintézeteinek költségvetéséről.

Megbecsülésünkről és támogatásunkról biztosítjuk a kényes témák kutatásáért a sajtóban pellengérre állított kollégákat - ezt az ELTE Társadalomtudományi Kara írta közleményben az után, hogy a Figyelő című kormánypárti hetilap a honlapján felsorolta azokat a társadalomtudósokat, akik a névtelen szerző szerint túl liberális témát kutatnak.

Migráció, menekültügyi kutatások és idegenellenesség-kutatás – a ezekkel a témákkal foglalkozott néhány tudományos publikációjában Sík Endre szociológus. Ő is felkerült a listára.

„Speciel olyanokat kerestek ki, sőt azoknak az embereknek a művei közül is azoknak a műveit kereste ki az illető, amely művek illeszkedtek az előre meglévő koncepcióba. Én például a migráción kívül egy csomó más dolgot kutatok” – fogalmazott a szakértő.

Nem listázás, hanem tényfeltárás - ezt mondja az írásról a kancelláriaminiszter. „Az, hogy egy tényfeltáró cikkben személyi köröket jelölnek meg az Átlatszo.hu-tól mondjuk a Figyelőig, ezt szerintem ha listázásnak nevezzük az semmi más célt nem szolgál, csak hogy ne érdemi vitát folytassunk arról, ami a cikkben megjelent” – mondta Gulyás Gergely.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, Rudas Tamás szerdán kiállt a kollégái mellett, ám csütörtökön a 24.hu nyilvánosságra hozott egy belső levelet.

Ebben Rudas azt írta, hogy a kutatóintézetek támogatásának átalakításában a kormánnyal kompromisszumot lehetne kötni. Szerinte „a jelenlegi szinte teljes témaválasztási szabadságtól el lehet mozdulni egy olyan irányba, amelyben a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormányzat által megjelölt témákon dolgoznak.”

Pontosan heti két napot lehetne szerinte kormányzati megrendelésre dolgozni. A kutatandó témákat pedig minden évben egy minisztériumi és akadémiai vegyes bizottság állapítaná meg. Rudas Tamás azért is beszélt kompromisszum szükségességéről, mert nem lát esélyt arra, hogy a kormány elálljon a finanszírozás átalakításának tervétől. A Hír TV információi szerint egy akadémiai küldöttség folyamatosan tárgyal a kormánnyal a tervekről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!