2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Egy mandátum miatt képtelen közös listát állítani a baloldal

Bár az idő sürget, a baloldal pártjai annak ellenére sem tudnak megállapodni a közös listáról, hogy Márki-Zay Péter lemondott a saját frakcióról és az általa kért három roma politikus szerepeltetése is bizonytalan. A listaállításról szóló tárgyalások egyébként azért állnak, mert Karácsony Gergely főpolgármester, aki egyúttal a Párbeszéd társelnöke is, éppen síel. Mindeközben Schiffer András úgy nyilatkozott: elégedetlen a politikai elit teljesítményével, ezért a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavaz.

  • Egy mandátum miatt képtelen közös listát állítani a baloldal

Noha szombaton hivatalosan is kezdetét veszi a kampányidőszak, a listákat pedig legkésőbb február 26-ig kell leadni, a baloldal egyelőre képtelen a közös lista összeállítására. Pedig a gyorsaság saját érdekük lenne, hiszen hamarabb juthatnának hozzá a központi kampánytámogatáshoz, hamarabb vásárolhatnák meg a választói névjegyzéket és a Nemzeti Választási Bizottságba is előbb delegálhatnak tagot. 

A hat baloldali párt egyetlen mandátumon vitázik úgy, hogy miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter már lemondott a saját frakcióról, és az általa kért három roma politikus listás szerepeltetése is bizonytalan.  

– Az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában nem sikerült megegyezni, ezért nincs még meg a közös választási lista – mondta az Inforádiónak Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Ismert: a szocialisták nyolc helyet szeretnének maguknak, míg a többi párt a Párbeszéddel közösen adna nekik ennyit. A társelnök megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint 

a legutóbbi közös listáról szóló tárgyaláson az MSZP–Párbeszéd Karácsony Gergely távolléte miatt nem vett részt, emiatt is csúszik a megegyezés. 

Bár Kunhalmi Ágnes nem tért ki rá, a főpolgármester – aki egyben a Párbeszéd társelnöke is – azért nem jelent meg az egyeztetésen, mert a kérdéses időpontban épp síelt.

– Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz, és ez nagy dolog, mert a rendszerváltás óta ennyi, tehát hat párt még nem állított közös listát – közölte az MSZP társelnöke. – Mindazonáltal az MSZP-nek és a Párbeszédnek az a fontos, hogy az előválasztás eredményét tükrözze a listaállítás, mert a népképviselet elve alapján az egyik legnagyobb eredménnyel 852 ezer embert tudtunk leszavaztatni, és az ő véleményüket nem lehet sutba vágni – közölte Kunhalmi Ágnes. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a listaállítás közeledjen a valósághoz és „ne csak politikai szempontok vegyenek részt benne”. 

Az MSZP társelnöke felhatalmazás híján azt nem akarta megmondani, mikor folytatódnak az egyeztetések. Szerinte a tárgyalásokra Karácsony Gergely hazaértével „napokon belül vagy záros határidőn belül” sor kerülhet, hiszen tartaniuk kell a közjogi határidőt is.

Ismert: az ország vezetésére ácsingózó baloldalon a közös államfőjelölt kérdésében sem tudnak dűlőre jutni, sőt még azt sem döntötték el, hogy egyáltalán érdemes-e kihívót állítaniuk Novák Katalinnal szemben. Márki-Zay Péter favoritja Iványi Gábor metodista lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, az SZDSZ volt országgyűlési képviselője, akit viszont a Jobbik nem támogat. Jakab Péterék a nyolcvanéves közgazdászt, Róna Pétert szeretnék államfőnek jelölni, aki korábban szoros kapcsolatban állt a Gyurcsány-kormánnyal, majd az LMP-vel – őt azonban a Párbeszéd vétózta meg.

KAKOFÓNIA – Ami átjön, kakofónia – fogalmazott az Inforádiónak adott interjúban Schiffer András, az LMP alapítója az ellenzékre utalva. Hozzátette: – Annyi jön át, hogy amit a Fidesz csinál, rossz, és mindennek az ellenkezőjét akarjuk csinálni. […] Ez nemcsak hogy édeskevés, hanem hitelteleníti is az ellenzéki mondandót, mert olyan megélése szerintem viszonylag keveseknek van, hogy minden alapvetően, beleértve a diagnózisokat is, úgy rossz, ahogy van, sőt továbbmegyek, igazából Márki-Zay Péternek az üzenete sem ez az óriásplakátokon – jegyezte meg Schiffer, aki azt is elárulta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra adja majd a voksát.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!