2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egy fillért sem láttak a megítélt támogatásból

2016. február 25., csütörtök 16:00, frissítve: csütörtök 16:00

Évek óta hiába várja a megígért állami támogatást Ipolytarnóc. A második Orbán-kormány idején 50 millió forintot különítettek el arra, hogy végleg megoldják annak az ipolytarnóci utcának a problémáját, amelyet már egy kisebb árhullám esetén is elönt a víz.

2010-ben, a kormányváltás után a Kulcsár család házát fél év alatt ötször öntötte el az Ipoly. Az éjszakai riasztás itt megszokott – amint a folyó szintje átlépi a 390 centimétert, a falunak ezt az utcáját elönti a víz. 8 ingatlanból 6 családot kell ilyenkor kiköltöztetni.

A megoldás a helyiek és a szakemberek szerint is az lenne, hogy az önkormányzat kivásárolja az ingatlantulajdonosokat és a családokat a falu más részén lévő házakba költöztesse. Amellett, hogy ez végleges megoldást jelentene, megtakarítással is járna – az árvízi védekezés ugyanis ezen a szakaszon évente 250 millió forintba kerül, a lakók kiköltöztetése viszont ennek az ötöde.

„Változatlan a helyzet, tehát nem kaptunk semmi támogatást, semmi ígéretet, hogy megkapjuk azt az ötvenmilliót a házak kiváltására, de tovább fogunk küzdeni érte, mert ez egy áldatlan állapot” – mondja Bolyós Gáborné polgármester.

Ipolytarnóc évek óta hiába kéri a támogatást. Bár a második Orbán-kormány idején, 2011-ben megítélték a rendkívüli támogatást a falunak, abból eddig egy fillért sem láttak. A volt környezetvédelmi államtitkár azt mondja: a pénz egy ideig zárolva állt a Belügyminisztériumnál, de mára el is tűnt a költségvetésből.

„Kiírták a sorból, elkerült a vízügy, és kiírták a sorból. […] Ötvenmillió forint komoly pénz, de ugyanakkor ötvenmillió forint összehasonlítva a 250 millióval sokkal kevesebb, és meg lehetne oldani egyszer s mindenkorra ennek a nyolc háznak a problémáját” – fogalmazott Illés Zoltán.

Ipolytarnóc polgármestere egyelőre nem kapott választ a Belügyminisztériumtól arra a kérdésre, hogy megnyitják-e számukra újra a rendkívüli keretet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!