2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Egy év felfüggesztett börtönre ítélték Ihász Sándort

Másodfokon hirdetett szerdán ítéletet a hivatali visszaéléssel vádolt egykori fővárosi és fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor büntetőperében a Fővárosi Törvényszék.

  • Egy év felfüggesztett börtönre ítélték Ihász Sándort

A vád szerint a volt főügyészt, a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, törvényi kötelességét megszegve, nem adta át azokat a bizonyítékként felhasználható dokumentumokat a nyomozóhatóságnak, amelyeket a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamástól kapott még 2017 novemberében, és amelyek bizonyítékul szolgálhattak az ügyben. A dokumentumokat ehelyett hivatali helyiségének szekrényében őrizte.

A Nap TV egykori tulajdonosa azután fordult segítségért Ihászhoz, miután ismeretlenek az ő és Portik Tamás között, utóbbi által titokban rögzített egyes beszélgetések leiratait juttatták el hozzá. Ihász vallomása szerint Gyárfás jogi tanácsot kért, hogy tegyen-e feljelentést. Az egykori médiavállalkozó ugyanis amiatt aggódott, hogy ha a rendőrséghez fordul, akkor az ügy kikerül a sajtóhoz és újabb fenyegetések érhetik.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly februárban bűnösnek mondta ki a volt főügyészt,

akit egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. 

A bíróság egyetértett az ügyészség álláspontjával és nem fogadta el a vádlott védekezését. Ihász Sándor a cselekmény, az iratok átadásának időpontjában hivatalos személy volt, fővárosi fellebbviteli főügyész. Gyárfás nem véletlenül kereste meg őt, hiszen tudta, hogy a főügyésznek van rálátása a Fenyő-gyilkosság ügyére – érvelt a bíró.

A másodfokú eljárásban múlt héten tartották az első tárgyalást, amelyen az ügyészség az első fokon meghozott döntés helybenhagyását indítványozta, míg Papp Gábor, Ihász ügyvédje, bűncselekmény hiányában, védence felmentését kérte. 

A szerdán kihirdetett ítéletében a Fővárosi Törvényszék is bűnösnek mondta ki Ihász Sándort.

Ugyanakkor a bíróság enyhítette a volt főügyész büntetését, a felfüggesztett szabadságvesztést egy évre csökkentve. 

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!