2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy életre kiható traumát jelenthet a kutyának a petárdázás

Hír TV

2017. december 29., péntek 13:20

Szilveszter közeledtével a kutyák azonosíthatóságának fontosságát hangsúlyozzák a szakemberek. Az év utolsó napján rengeteg négylábú kóborol el, mert a petárdák miatt pánikrohamot kap.

Az ország legnagyobb kutyamenhelyére januárban több olyan kóbor kutya kerül, amely a petárdázás miatt szökött el. A riadt állatok rövid időn belül akár 10 kilométert is képesek megtenni. Több kutya soha nem kerül vissza a gazdájához.

„Minden évben visszatérő probléma. Ráadásul ma már nem csak szilvesztereste jellemző a tűzijáték és a petárdázás, hanem napokkal előtte is, a folyamat elhúzódik. A megriadt kutya heteket is eltölthet a szabadban, amíg megtalálják” – magyarázta a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke, Farkas Tamás.

Fontos, hogy a kutyák el legyenek látva az egyébként kötelező csippel, vagy egyéb módon azonosíthatók legyenek.

„Egyszerű megoldás egy kulcstartó fityegőt felrakni a kutya nyakába, és ráírni a telefonszámot, az elszökött kutyát ugyanis könnyen lehet így azonosítani. De ha találnak egy kutyát, annak csipjét – ha van az állatban – bármelyik állatorvosi rendelőben le tudják olvasni, és a gazdáját meg tudják találni” – hangsúlyozta Szebeni Zsolt állatorvos. 

Szakemberek azt javasolják, szilveszterkor az utcai hangoktól elszigetelt, elsötétített helyen legyenek a kedvencek, a félőseknek akár nyugtató is adható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!