2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Egerek szaladgálnak a rendelőben, az orvosok tehetetlenek

2015. május 2., szombat 12:07, frissítve: szombat 12:57

Egerek szaladgálnak Szeged egyik városrészének rendelőintézetében. Évtizedek óta semmilyen felújítás nem történt, nincs akadálymentesítve az épület, a fűtési rendszer és az elektromos hálózat is elavult. Az ott dolgozó háziorvosok többször fordultak az épület kezelőjéhez, a százszázalékos önkormányzati tulajdonú IKV-hoz, az önkormányzat eddig mégsem végeztette el a legszükségesebb felújításokat sem.

„Megmutatnám a lukakat, amik a falban vannak. Egész nagy rések vannak, olyan nagyok, hogy ezen az egerek jönnek be. Az egereket itt nemcsak nagyon ritkán, valamifajta nyomot hagyva találjuk, hanem konkrétan fogjuk őket. Ami itt látható is, hogy le van rakva a ragacsos papír, és ezen időről időre ott vannak az egerek” – magyarázta a Hír Televíziónak Faragó Ágnes háziorvos.

Az épületben négy háziorvos, két gyermek- és két fogorvos rendel, évente 60 ezer beteget látnak el. A betegek elégedettek az ellátással, de a körülményeket felháborítónak tartják. Miklós Róbertné három éve kapott stroke-ot, havonta többször jár a rendelőbe, csak segítséggel tud fölmenni a meredek lépcsőkön. „Segédmotoros kocsi, igen, azzal szoktam jönni idáig az ajtóig, és utána bejövök bottal. Nagy nehezen, majdnem mászok” – nyilatkozta a hölgy.

Akadálymentesítés hiányában sok mozgássérült nem tud felmenni a lépcsőn, ezért az orvosoknak kell házhoz menni. A rendelőintézetben elavult a villamos hálózat is, több helyen földelés sincs. Korszerűtlen a fűtési rendszer is, az ablakokon pedig bejön a hideg. „Fázunk, tehát a betegek is fáznak. Itt az őszi időben, amíg a nagyon nagy fűtési szezon be nem jön, addig kabátban rendelünk, és nagyon gyorsan vizsgáljuk a betegeket. Ha EKG-t kell csinálni, akkor reszketnek a betegek az ágyon” – tette hozzá dr. Faragó Ágnes.

Az egészségügyi finanszírozásból felújításra nem lehet költeni, mondja Szeged alpolgármestere, ezért azt csak pályázati forrásból lehet finanszírozni. „A szakirodák, maga az IKV természetesen tudott erről, tehát amikor elkezdtünk dolgozni az európai uniós források felhasználásán, és ez már hónapokkal ezelőtt volt, akkor a listán rajta volt a dorozsmai rendelő is, mint ahogy számos másik rendelő is rajta van ezen a listán. Tehát a városháza irodája, az IKV ismerte ezt a problémát. Azt most nem tudom megmondani, hogy ki kivel beszélt a korábbi években, vagy az elmúlt évben, de a lényeg az, hogy hozzánk ez az információ már befutott” – mondta Nagy Sándor.

Az önkormányzat jövőre uniós forrásból kívánja felújítani a rendelőt, erről a májusi közgyűlésen tárgyalnak majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!