2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Eb-t rendez Magyarország, ömlenek a taomilliárdok a sportágba

Hír TV

2018. január 23., kedd 21:33, frissítve: kedd 23:13

Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaltak az Európai Röplabdaszövetség elöljárói. A vezetők szerint példamutató a magyar kormány elkötelezettsége a sport iránt. Tavaly májusban a röplabdát is felvették a taotámogatott sportágak közé.

Felszállópályára tette a taópénz a magyar röplabdát. Sok más sportághoz hasonlóan immár a Magyar Röplabda Szövetség is kihasználhatja a társasági adó adta lehetőségeket. A fejlődés nemcsak a bankszámlán látszik: a női válogatott 2014-ben huszonnyolc év után jutott ki Európa-bajnokságra. Az eredmények az Európai Röplabdaszövetség (CEV) figyelmét sem kerülték el. Aleksandar Boricic elnök és Lubor Halanda alelnök Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt.

„Helyes döntést hoztunk, amikor Magyarországra látogattunk. A magyar röplabda egy időre eltűnt a térképről, de köszönhetően az új vezetésnek, a válogatottak és a klubcsapatok teljesítménye is javult. Kiváló tárgyalást folytattunk a miniszterelnökkel és a sportállamtitkárral, akik támogatásukról biztosítottak. A magyar kormány rendkívül elkötelezett a sport iránt, ez pedig jó példa lehet minden ország számára” – fogalmazott Aleksandar Boricic, a CEV elnöke.

A magyar szövetség vezetője szerint a kormány támogatása és a taópénzek áramlása segített rendbe tenni a magyar röplabda működését. Kovács Ferenc elmondta: a jövőben számos infrastrukturális fejlesztés fog megvalósulni, ilyen a fővárosi röplabdaközpont felépítése, valamint vidéki fellegvárak létesítése.

„Nagy tervünk, hogy ebben a hat éves taós ciklusban létrehozzuk a magyar röplabdázás házát. Budapesten lesz, de konkrét helyszín még nincs. Ez nemcsak egy csarnokot jelent, amely legalább három-, maximum ötezres befogadóképességű, hanem edzőcsarnokot és az irodákat is. Szeretnénk elérni, hogy ne bérelni kelljen, hanem a röplabdának legyen saját irodája. Emellett számos egyéb szükséges kiegészítő feltételeket is szeretnénk biztosítani például a sajtó számára. Már van támogatásunk a tervek elkészítésére” – fejtette ki Kovács Ferenc.

A röplabdába áramló társaságiadó-támogatások körül kormányzati szereplők is megjelentek. Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke milliárdos szeletet hasíthatott ki a taótortából. Ő volt az, aki beterjesztette a parlament elé, hogy a röplabdát is vegyék be a taótámogatott sportágak közé. Ennek nagy nyertese a felesége lett. Bánki Ágnes a Magyar Röplabda Szövetség strand- és szabadidős bizottságának az elnöke, és összefüggésbe hozható azzal a Beach Sport Kft. nevű céggel, amelynek több mint egymilliárd forint taópénzt ítéltek oda.

„Nem is reagálnék ezekre a nemtelen vádakra, hiszen a lényeget nem ragadja meg, és nem is erről szól, de hát ez már a politikai kampány része” – fogalmazott Kovács Ferenc.

Magyarország 2019-ben – Törökország, Lengyelország, valamint Szlovákia mellett – társrendezője lesz a női Európa-bajnokságnak. Budapesten várhatóan egy hatcsapatos csoportkört és egy nyolcaddöntőt rendez. A rendezés költsége több mint hatszázmillió forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!