2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Duális képzés: nyolc céggel írt alá az egyetem

2016. február 23., kedd 21:57

Hazai és külföldi cégeknél tanulhatják meg a szakmát a Szent István Egyetem hallgatói. 24 diák csatlakozik be szeptemberben a duális képzésbe, valamennyien élelmiszermérnöknek tanulnak. Az oktatási államtitkár szerint a program népszerű, a következő tanévkezdésre 500 vállalat jelezte, hogy részt venne ilyen képzésben.

Tavaly óta már nem csak az iskolapadban tankönyvből, hanem vállalatoknál, a gyakorlatban is tanulhatják szakmájukat a Szent István Egyetem hallgatói. Jelenleg az intézmény hat hallgatója vesz részt a duális képzésben, szeptembertől azonban az élelmiszertudományi kar újabb 24 diákja csatlakozhat a programhoz. Valamennyien élelmiszermérnökök lesznek. „Jó lehetőséget ad arra, hogy a kar és az egyetem igazolja, hogy a megfelelő elméleti képzés mellett a gyakorlati problémákra érzékeny kollégák fognak kikerülni a képzés végén” – mondja Tőzsér János rektor.

Magyarországon először 2012-ben, Kecskeméten indult duális képzés, a Mercedes-gyárban gyakorlatozhatnak a most már végzős hallgatók. Palkovics László azt mondta, már látszik a program   eredménye. „A hallgató, amikor befejezi az egyetemet, és ezzel párhuzamosan befejeződik a vállalati oktatási gyakorlata is, kész szakember lesz, ebben az esetben kész mérnök lesz. Tehát azonnal át tud ülni egy vállalati pozícióba, nem kell néhány évet azzal tölteni, hogy megmutassuk neki a vállalat technológiáját” – fogalmazott az oktatási államtitkára.

A Szent István Egyetemmel 8 céggel írt alá képzési megállapodást. A hallgatóknak a 26 hetes oktatásból 22 hetet kell a vállalatnál gyakorlaton tölteni. A Spar Magyarország igazgatója azt mondta, náluk a vezetők többsége a Szent István Egyetemen végzett. „Remélem, hogy tovább tudjuk növelni ezt a létszámot, és még felkészültebb vezetőket fogunk tudni alkalmazni a vállalatunknál. A Spar speciális helyzetben van, mert saját húsüzemet működtet, ezáltal még mélyebben gyökerezik a kapcsolat az élelmiszeriparra, így még több élelmiszeripari szakemberre van szükségünk” – nyilatkozta Horváth Ferenc.

A szeptemberi tanévkezdésre 500 vállalat jelezte a szaktárcánál, hogy részt venne duális képzésben.  Összesen 2600 diák képzését vállalják a cégek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!