2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Drogprevenciónak álcázzák a toborzást a szcientológusok

2015. február 17., kedd 17:00, frissítve: kedd 18:35

Drogprevenciónak álcázott programokkal akar fiatalokat toborozni állami iskolákban a Szcientológia Egyház – állítja a Társaság a Szabadságjogokért egyik kutatója. Sárosi Péter magyar közoktatási intézményektől szerzett adatok alapján 18 oldalas jelentést készített, amelyben az egyház módszereit taglalja. Az egyik ilyen módszer például a drogmentes maraton futórendezvény, amelyre több ezer diákot mozgósítanak.

Drogprevenció mint álcázott szcientológus marketingeszköz címmel készített jelentést a Társaság a Szabadságjogokért egyik munkatársa, a dokumentumban azt írják, hogy a szcientológia lényegében üzleti vállalkozás, amely célja a minél nagyobb gazdasági és politikai befolyásszerzés. Ezt egyebek között olyan közérdekű társadalmi programok szervezésével próbálják elérni, mint például a drogmegelőzés, ugyanakkor a jelentés szerint a szcientológia gyakran a bizonyítékalapú gyógyászati eredmények helyett áltudományos elméletekre támaszkodik.

„A szcientológusok által működtetett programokkal több probléma van: áltudományos módszereken alapulnak, így pédául a Narconon drogrehabilitációs módszere az, hogy intenzív szaunázásnak és vitaminkúrának vetik alá a drogfüggőket, és megpróbálják beszervezni az egyházba különféle módszerekkel, ezeket auditálásnak hívják. Nagyon sokszor nem fedik fel a kilétüket, tehát nem mondják el, hogy szcientológusok. Úgy gondolom, hogy sokszor az iskolák sem tudják, hogy kiket engednek be” – fejtette ki Sárosi Péter.

Ilyen program a drogmentes maraton, amelyet az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Alapítvány szervezett. A társaság 2002 óta szervez futóversenyeket iskolásoknak, amelyeken eddig több százezer diák vett részt. A TASZ szerint az ehhez hasonló rendezvényeken keresztül hálózza be a szcientológia a diákokat.

Az alapítvány ügyvezetője elismerte, hogy ő, az alapító és több támogató is szcientológus, azt azonban tagadja, hogy bármilyen beszervezési tevékenységet végeznének. Németh Gergő szerint a TASZ akarja őket lejáratni. „Úgy gondolom, hogy ha bárki Magyarországon téríteni menne be egy iskolába, akkor öt percen belül kivágnák. Az már más kérdés, hogy mi éves szinten több tízezer vagy százezer fiatalhoz jutunk el, és ha ők azt gondolják, hogy a drogozás nem feltétlenül jó út, nem akarnak utána drogozni – mindemellett van egy egész világon elterjedt propaganda, hogy dekriminalizálják a drogokat. Úgy gondolom – nyilván nem tudom, de lehet összefüggés –, hogy ha a TASZ-nak vannak ilyen jellegű ambíciói, akkor mi ezzel beleköpünk a levesükbe” – mondta el Németh Gergő, az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hasonló tartalmú közleményt adott ki. A dokumentumok szerint a tankerületek naprakész információkat kapnak a Szcientológia Egyház és társszervezeteinek működéséről és módszereiről, az intézmények pedig a jogszabályoknak megfelelően előzetesen szűrik az iskolai rendezvényeket. Ennek ellenére több iskolában is tartott a Szcientológia Egyházhoz köthető Narconon Alapítvány is drogprevenciós előadásokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!