2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Domonkosok Magyarországon 03:00

Belföld

Dr. Szlávik János: Egészen biztos, hogy a következő időszakban még több megbetegedés lesz

Müller Cecília, országos tisztifőorvos ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 131-re nőtt a betegek száma, ez a szám igazolja, hogy a tömeges megbetegedések felé tartunk.

  • Dr. Szlávik János: Egészen biztos, hogy a következő időszakban még több megbetegedés lesz

A sajtótájékoztatót Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője kezdte. Közölte, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban  jelenleg 49 beteget ápolnak, közülük heten szorulnak intenzív ellátásra. Ma két idős, egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el, mindketten szenvedtek egyéb krónikus betegségekben. Az egyik legnagyobb rizikófaktornak a kort és a krónikus betegségeket jelölte meg az infektológus és nyomatékosan felszólította az időseket az otthonmaradásra. Dr Szlávik János elmondta továbbá, hogy az esetek mindössze 20 százalékában fordul elő, hogy a gyakori enyhe tünetek után, megjelennek a súlyosabb tünetek is, ők kerülnek az intenzív osztályra, lélegeztetőgépre, van olyan beteg, aki már két hete lélegeztetőgépen van. Jó hír azonban, hogy már 16 gyógyult esetről számolhat be, van köztük 40, de 60 év körüli beteg is.

Nagy előrelépésnek tartja az otthoni gyógyulás lehetőségét az enyhébb megbetegedések esetén, természetesen amennyiben a helyzet megkívánja azonnal elkezdődhet a kórházi kezelésük ezen betegeknek.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 131-re nőtt a betegek száma, ez a szám igazolja, hogy a tömeges megbetegedések felé tartunk. A koronavírus.gov.hu oldalon pedig letölthetővé vált egy plakát, mely a leginkább veszélyeztetett idős korosztály figyelmét hivatott felhívni az otthon maradásra, kérik, hogy ez minél több helyre kerüljön ki. A tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet, hogy bárki, bármilyen életkorban fertőzhet, az országban már mindenhonnan fordultak elő esetek. Mindenki felelőssége, hogy lassítsuk a járvány terjedését, hogy a járványgörbe ellaposodjon, ezért nyomatékosan megkér mindenkit arra, hogy tartsák be a kormány rendeleteit, ajánlásait.

Müller Cecília ismertette az otthon karantén alapvető higiéniás szabályait:

- A karanténban lévő személy ne hagyja el az otthonát, rövid időre sem, bármilyen kontaktus mással fertőzési lehetőséget teremt.

- Amennyiben nem egyedül él a lehető legjobban különítse el magát, ha több fürdő, toalett van akkor ezek közül egyet csak a karanténban lévő személy használjon, ha erre nincs lehetőség akkor gyakran takarítsanak, fertőtlenítsenek, főleg a mosdókat, toaletteket.

- Amiket a beteg használ azokat más ne használja, külön legyenek mosva, a vírus igen érzékeny, környezetben kiszárad, 50-60 fokon elpusztul, nagyon érzékeny a klór tartalmú fertőtlenítőkre, ha bizonyos tárgyakon ez nem használható ott virucid fertőtlenítő használat ajánlott. Inkább használjanak papírtörlőt konyharuha helyett.

- Tartsák be a köhögés tüsszentés etikett szabályait, zsebkendő használata

- A háztartási hulladék kezelése annyiban változik ,hogy használjanak dupla falú zsákot, pihentessék néhány órát, így elveszíti fertőző képességét

- Gyakran mossanak kezet

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője ismertette, hogy határaink ellenőrzése hatékonyan és jól működik, a kilépő forgalom esetében lehet némi fennakadásra számítani, Röszkén, Nagylakon, Csanádpalotán kell várakozásra számítani a tranzit forgalom esetében .

Jelenleg 3945 hatósági házi karantén van, melyeket több mint 19.000 alkalommal ellenőriztek, 84 szabálysértési feljelentés történt, 18 helyszíni bírságot szabtak ki és 2 esetben figyelmeztetésre került sor. Az üzletek esetében 24 szabálysértési feljelentés történt, 12 helyszíni bírságot szabtak és 3 figyelmeztetésre került sor eddig.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntött az utazási okmányokkal kapcsolatban, a lejárt okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követően még 15 napig maradnak érvényben. A diákigazolványok esetében is szintén kitolódik az érvényesítési idő, céljuk ezzel az, hogy senki ne kezdjen a jelenlegi helyzetben ügyintézésbe.

A teljes sajtótájékoztató: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!