2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Döntött a bíróság: lehet élőlánc a Parlament körül

Hír TV

2018. május 5., szombat 11:02, frissítve: szombat 16:15

Lehet élőlánc az Országház körül hétfőn, a parlament alakuló ülésének előestéjén. Az egyik jogvédő szervezet támadta meg a rendőrség elutasító határozatát a bíróságon, amely a TASZ-nak adott igazat. A parlament alakuló ülése miatt az Országgyűlési Őrség már hétfő este lezárja a Kossuth teret. Ennek részletei még nem ismertek, de az ellenzék kordonbontással fenyeget.

A Kossuth téren május 8-án, az új országgyűlés alakuló ülésével egy időben több tüntetést is bejelentettek a Parlament elé, ezért az Országgyűlési Őrség szigorított, és jóval nagyobb területet zárnak le, ráadásul az új rendelkezés szerint az alakuló ülést megelőző napon este 18 órától lépnek életbe a lezárások.

A Jobbik viszont a kordonok elbontását tervezi. „Arra kérem, a kormányt, hogy jöjjön meg az eszük és ne állítsák fel a kordonokat, nyilván, ha mégis felállítják a kordonokat, akkor az egy elvi kérdés, hogy az egy elvi kérdés, hogy azt meg kell bontani vagy le kell bontani, az, hogy ez hogyan fog történni az már egy technikai kérdés annak megválaszolása érdekében a Jobbik felállított egy operatív csapatot ők fogják a mikéntre megtalálni a választ ami lehet, hogy csak hétfő éjszaka vagy kedd reggel fog megtörténni” – jelentette ki Jakab Péter szóvivő.

Az LMP még nem döntött, hogy hogyan segítené a demonstrálást a téren. „A kordon amennyiben az lesz az teljesen jogszerűtlen. Mindenkinek joga van tüntetni a Kossuth téren, alakuló ülés vagy a kormány többség ellen. Emlékeztetnék, hogy korábban Orbán Viktor bontott a Kossuth téren kordont, és az, hogy Kossuth téren kordon legyen az teljesen megengedhetetlen. Meg fogjuk vizsgálni, hogy lesz-e ha lesz milyen lesz, és hogy hol lesz és megfogjuk tenni ellen a jogi illetve a praktikus lépéseket is” – fogalmazott Ungár Péter.

A tervek szerint két demonstráció is lesz kedden a Kossuth téren: az egyik délelőtt a másik délután kezdődik. A Társaság a Szabadságjogokért is tiltakozó akciót szervez, ők élőlánccal vonnál körbe a Parlamentet, miután  a bíróság pénteken hatályon kívül helyezte a rendőrség erre vonatkozó tiltását.

„Ez azt jelenti, hogy lehet tüntetni, de a bíróságnak a döntése nem érinti az országgyűlési őrségnek a terület lezáró határozatot. Úgyhogy az is hatályban és az is életbe fog lépni hétfő este. És hétfő estétől tüntetni is lehet, amit a rendőrségnek mostantól biztosítania kell. Itt most a hatóságok oldalán pattog a labda. A rendőröknek és az országgyűlési őrségnek kell együttműködve biztosítania azt, hogy hétfőn este elkezdődhessen ez az élőlánc” – ismertette Hegyi Szabolcs, a Politikai Szabadságjogi Projekt szakértője.

A leendő kancelláriaminiszter szerint tüntetés helyett a munkájukat kellene végeznie az ellenzéki pártoknak és a civileknek. „Itt lenne az ideje mindenki számára, a TSZ-hoz hasonló szervezetek és az ellenzéki pártok számára, hogy a választás eredményét tudomásul vegyék valójában ez a magatartás az ami a választási vereséghez vezetett az ellenzéki oldalon. Tehát semmi kifogásom nincs az ellen, hogy ezt a következő négy évben is ezt folytassák” – mondta Gulyás Gergely miniszter-jelölt.

Sajtóhírek szerint az is elképzelhető, hogy a rendőrség végül nem kordonnal, hanem szalaggal és élő erővel zárja majd le a Kossuth teret.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!