2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Dömötör Csaba: Emberéletekbe kerül, amit a baloldal művel

A kormány tagjait interpellálják a képviselők

MTI

2021. március 16., kedd 13:30

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel interpellációkat ma az Országgyűlésben. A HírTV élőben jelentkezik a legfrissebb információkkal.

Dr. Szabó János volt képviselőtársukról emlékeztek meg a képviselők az országgyűlés kezdetén.

A magyar zászló és címer napjának ünneplése következett, melyet 2014. óta tartunk.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékének is szentelt néhány gondolatot Kövér László házelnök.

Ezt követték a napirend előtti kérdések és az azokra adott azonnali válaszok következtek.

Szabó Tímea napirend előtt arról beszélt: bár Orbán Viktor már novemberben látta, hogy baj van, mégsem tett semmit a járvány ellen. A Párbeszéd politikusa szerint a miniszterelnök ehelyett focimeccset rendezett, elvette az önkormányzatok adóbevételeit és vadászkiállításra adott pénzt. Mára többen szorulnak lélegeztetőgépre, mint amennyi van, és több mint 17 ezren haltak meg, ami a világon a harmadik legrosszabb eredmény százezer főre vetítve. Mint fogalmazott: Orbán Viktor hazudik és százezerek életét veszélyezteti azzal, hogy nem hívja le az uniós vakcinákat, ehelyett drágább kínai vakcinát vesz azért, hogy lophasson.

Válaszában Rétvári Bence hangsúlyozta: Szabó Tímea csak a miniszterelnök szavainak felét idézte, ő ugyanis arról beszélt,

hogy az EU-s vakcinabeszerzéssel van baj, mert elutasítják a keletről származó oltóanyagokat, amelyek eredményesek és biztonságosak.

– Ezt ma már más országok is látják, és most ők is keletről akarnak vakcinát venni, a lista élén azonban Magyarország áll, mert időben eszmélt fel – mondta az Emmi államtitkára. Emlékeztetett arra is, hogy

Szabó Tímea egy évvel ezelőtt még túl soknak tartotta a kórházi ágyak felkészítését, de sokallta és drágállta a lélegeztetőgépeket is, most pedig pontosan az ellenkezőjét mondja mindennek. Ugyanez történt a nyitás kérdésével kapcsolatban is, hiszen Fekete-Győr András, Jakab Péter, vagy Karácsony Gergely is alig egy hónapja még azonnali nyitást követelt.

– Mi az az állítást, aminek az ellenkezőjét nem mondták még? Saját magukat teszik gúny tárgyává – jelentette ki Rétvári Bence.

Már toborozzák a Gyurcsány-fiúkat

A kormány nem végezte és nem végzi a dolgát – hangoztatta napirend előtti felszólalásában Vadai Ágnes (DK), aki azt állította: „nem készített a kormány oltási tervet önző módon”, majd káoszról és szervezetlenségről beszélt. – Naponta kell az orvosoknak döntenie, hogy ki kerülhet lélegeztetőgépre és ki nem. Remélem felfogták! – közölte a Gyurcsány-párti politikus, majd az elhunytak számával dobálózott. – Egy döglött ebihalat nem lehet önökre bízni, nemhogy egy kócerájt! – hangoztatta Vadai, aki megjegyezte: „ha oltásellenesek lennénk, akkor tisztelegnénk a bénázásaik előtt”

Dömötör Csaba államtitkár elmondta, hogy

a baloldal óriási erőket mozgósít, hogy aláássa az emberek bizalmát egyes vakcinák esetében.

– Miért kampányoltak egyes vakcinák betiltásáért? Legalább ne beszéljék le őket az oltásról, ha már a járvány kezelésében nem tudnak segíteni! – jelentette ki az államtitkár, emlékeztetve: DK-s polgármesterek biztatták az embereket, hogy ne oltassák be magukat, sőt Erdőkertesen az egyik, volt LMP-s politikus nem volt hajlandó beoltani az embereket. – Már folyik a 2022-es választás kampánya a baloldalon, már Gyurcsány-fiúkat toboroztak a Jobbiktól a Momentumig – mutatott rá Dömötör Csaba, aki felidézte, hogy a baloldal füstgránátot és krumplit dobált, valamint újságírókat fenyegetett.

Ez a gátlástalanság politikája, amit nem akartunk visszakapni!

– jelezte Dömötör Csaba, miközben Kövér László házelnöknek csendre kellett intenie Vadai Ágnest a bekiabálása miatt.

A szivárványkoalíciónak csak a hatalom kell

A Fidesz a járvány kezelése helyett önkényuralmi rendszerének kiépítésére koncentrál. Magyarország megtanulta, hogy a Fidesz nem számíthat – hangoztatta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, aki szerint a kormány részéről „több felelősségre van szükség és kevesebb lopásra”.

– A hazugság paravánja sohasem takarhatja el a valóságot – mondta a szocialista politikus, aki a 2022-es parlamenti választásokra utalva már a kormány elüldözéséről beszélt.

Rétvári Bence államtitkár közölte, a szivárványkoalíció járvány idején hatalmi pozíciókkal foglalkozik. – A kormánynak nemcsak a járvánnyal, hanem a baloldallal is meg kell küzdenie, hiszen gátolja a járványkezelést. Elmondta, hogy

Magyarországon van az unióban a második legtöbb beoltott,

csak Málta előz meg minket, a baloldal pedig ekkor beszél káoszról és eredménytelenségről. – Ha önökön múlt volna, három és félmillióval kevesebb vakcina lett volna hazánkban, hiszen ennyi keleti vakcinát rendeltünk eddig – hívta fel a figyelmet az államtitkár, majd megjegyezte: az Európai Bizottság beismerte, hogy nem sikeres az uniós vakcinabeszerzés.

– Nemcsak a saját álhíreiket, hanem az emberek véleményét is el kellene olvasnia – tette hozzá Rétvári Bence a szocialista képviselőnek.

 

 

Cikkünk hamarosan frissül.

 

HírTV, Magyar Nemzet

 

 

A kormány tagjait interpellálják a képviselők

Az ülés 13 órakor kezdődött. A képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Dr. Szabó János, korábbi FKGP-s képviselőről, valamint a magyar zászló és címer napjáról.

A napirend előtti felszólalásokat követően az interpellációk hangozhatnak el másfél órában, majd azonnali kérdésekre és válaszokra kerülhetett sor további hatvan percben.

Az első ülésnap végén arról a kormánypártok által is támogatott LMP-s határozati javaslatról tarthatnak általános vitát, amely Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről nevezné el az idén létrejött Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet.

A parlament szerdán a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességét célzó kormányzati javaslatról tárgyal, valamint ellenzéki indítványra a koronavírus-járvány kezeléséről is vitát tarthat.

Az Országgyűlés ülése március 22-én, hétfőn ér véget.

MTI