2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Dömötör Csaba: A konzultáció alapján lesz több lépcsős nyitás

Magyarország az átoltottságot nézve az élmezőnyben van az Európai Unióban - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

  • Dömötör Csaba: A konzultáció alapján lesz több lépcsős nyitás

Dömötör Csaba emlékeztetett, 10 nap alatt félmillió ember kapott vakcinát, ezzel a héten már meghaladta a másfél milliót a beoltottak száma.

A politikus hozzátette, a most lezárult konzultáció abban segít, hogy meghatározzák az újraindítás lépéseit.

Dömötör Csaba: Brüsszel megpróbálja letagadni a felelősségét

Brüsszel a világ más országaihoz képest késve kötött vakcinaszerződéseket és azok a szállítmányok is akadozva érkeznek, amelyek le vannak kötve - ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mondta a Kossuth Rádióban.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, ez Magyarországot is hátrányosan érinti, hiszen félmillióval kevesebb AstraZeneca vakcina érkezhet a következő hetekben, ezért igyekszik a magyar kormány más forrásokból pótolni a kieső szállítmányokat.

Dömötör: A baloldal bármilyen sötét húzásra képes

A baloldal oltásellenes kampánya épp olyan gátlástalan, mint amilyennek látszik, és ha egy járvány közepén képesek emberek életét veszélyeztetni, akkor bármilyen más sötét húzásra is képesek - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában nyilatkozva.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, a szakemberek egyetértenek abban, hogy bármely vakcina jobb, mint a koronavírus maga, ugyanakkor egyre több helyen látszik "működésben" a baloldal oltásellenes kampánya.

Kiemelte, a DK XVIII. kerületi polgármestere úgy beszélt arról, hogy a helyiek nem kérnek egy vakcinát, hogy rengetegen nem is tudtak az oltási lehetőségről. Éppen ezért meg kell vizsgálni, hogy máshol is előfordult-e, hogy "DK-s polgármesterek gyakorlatilag szabotálják az oltási programot" - tette hozzá.

Dömötör Csaba szerint a baloldal többször támadta a magyar hatóságok oltási engedélyezési eljárását, aláírást gyűjtöttek egyes vakcinák ellen, Gyurcsány Ferenc és egyes polgármesterek pedig leveleket küldtek háziorvosoknak, hogy ne használjanak bizonyos vakcinákat. Továbbá, van olyan volt baloldali képviselőjelölt háziorvos, aki megtagadta az oltások beadását - jegyezte meg.

Az államtitkár aláhúzta, az a baloldal kéri számon az egészségügyi vezetést, amely pár hete még nyitást követelt.

Kijelentette, a kormány ettől függetlenül biztosítja, hogy mindenki kapja meg az oltást, aki szeretné. Dömötör Csaba elmondta, a baloldal állításával ellentétben egyáltalán nincs szó arról, hogy Magyarországnak nemzetközi segítséget kellene kérnie.

Rendelkezésre állnak a járvány kezeléséhez szükséges védekezőeszközök, kórházi ágyak és lélegeztetőgépek, a korlátozó intézkedéseket pedig azért kell fenntartani, hogy az egy éve a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókra ne nehezedjen még nagyobb teher - hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Az államtitkár szólt arról is, a magyar oltási program jól halad. "Látjuk a fényt az alagút végén, de még sokat kell menni előre" - fogalmazott.

Dömötör Csaba komoly fegyverténynek nevezte, hogy péntekig több mint másfél millióan kaptak oltást, amivel Magyarország átoltottság szempontjából az Európai Unió élmezőnyében van, csak Málta előzi meg.

"Az épp olyan hatásos kínai és orosz vakcinák teszik lehetővé, hogy Magyarország előrébb tartson az uniós átlagnál" - tette hozzá.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kitért arra is, miközben a magyar oltási program jól halad, addig a "brüsszeli beszerzés ezer sebből vérzik".

Dömötör Csaba méltatlannak minősítette, hogy az Európai Bizottság megpróbálja letagadni a szerepét ebben. "Ha nyilvánosságra hoznák a szerződéseket azok, akik egyébként állandóan az átláthatóságra hivatkoznak, akkor ez világosan ki is derülne" - mondta.

Az államtitkár szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy Brüsszel a világ más meghatározó országaihoz képest késve kötött szerződést és azok a szállítmányok is akadozva érkeznek, amelyek le vannak kötve.

Ez Magyarországot is hátrányosan érinti, mert félmillióval kevesebb AstraZeneca vakcina érkezhet a következő hetekben - közölte, hozzátéve, a magyar kormány feladata, hogy most más forrásokból pótolja a kieső szállítmányokat, a külügyminiszter pedig folyamatosan egyeztet ennek érdekében.

Dömötör Csaba megerősítette, 528 ezren töltötték ki az újraindításról szóló, pénteken véget ért online konzultációt, a válaszadók többsége pedig egyetért azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak mentességet bizonyos intézkedések alól.

A legtöbben az éttermeket és a kávézókat nyitnák először szigorú biztonsági szabályok mellett - mondta az államtitkár, aláhúzva, hogy a konzultáció eredményeként egyértelműen több lépcsőben történik majd a nyitás.

Dömötör Csaba leszögezte, a kormánytól mindenki számíthat segítő kézre. A koronavírus-járvány "bármilyen erősen is kuszálta össze az életünket, a fegyver már a kezünkben van: oltás a neve" - fogalmazott, mindenkit arra kérve, hogy éljen a vakcinabeadás lehetőségével. "Két pici szuri és visszakaphatjuk az életünket és aki megkapja, az nem is fogja elveszíteni azt" - mondta.

 

HírTV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!