2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Dömötör: A DK sorozatosan sértegeti a választókat

A hitleri Németország gyakorlatához hasonlította a nemzeti konzultációt a Parlamentben napirend előtt a DK országgyűlési képviselője, Gréczy Zsolt. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó pedig a kérdőív széttépésével demonstrált.

  • Dömötör: A DK sorozatosan sértegeti a választókat

A családok védelméről szóló nemzeti konzultáció volt a fő téma a napirend előtti felszólalásokban. A Párbeszéd képviselője azt hangoztatta, a kormány gyakorlatilag pártkampányt folytat és egy igazságtalan családpolitikát propagál. „Az elmúlt időszakban évről évre több pénz kerül a magyarok leggazdagabb 10 százalékához. A családi kedvezményt csak a családok 30 százaléka képes igénybe venni, a csokot például csak 90 ezer család vette igénybe a 2 millió 700 ezerből” – jegyezte meg Kocsis-Cake Olivio. A politikus hozzátette, fontosabb lenne például a képzett fiatalok kivándorlásáról nemzeti konzultációt indítani.

Rétvári Bence államtitkár válaszában rámutatott, Magyarországról kevesebben vándorolnak ki, mint más közép-európai országokból. „Legyünk büszkék azokra a magyarokra, akik a világ bármely pontján megállják a helyüket, legyünk büszkék arra, hogy jövedelmük egy részét haza is utalják, és bízzunk benne, hogy mivel Magyarországon javulnak a gazdasági eredmények, ők hamarosan vissza is térnek” – fogalmazott Rétvári Bence.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó is úgy vélekedett, inkább a megélhetési problémákkal kellene foglalkoznia a kabinetnek, ami miatt sokan a kivándorlás mellett döntenek. „Nem ilyen nemzeti konzultációkat kell nyomtatni több milliárd forintért, meg 50 forintokat, amire rá van írva, hogy a családok éve. Tudják, hogy mit jelent ez? Önöknek ennyit érnek a magyar családok, ezt az 50 forintot. Ennyit tudok az önök nemzeti konzultációjával [ketté tépte – szerk. megj.] csinálni, ennyit ér. Mert nem a magyar családokkal foglalkoznak, hanem ilyen szennyeket küldenek ki, hogy tudják idegesíteni a magyar családokat” – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

Azért, mert ön dühös a magyar emberekre, mert harmadszorra is olyan kevés szavazatot kaptak, mint amennyit kaptak, és ezt a fajta frusztrációját itt a parlamentben így vezeti le, tisztelt képviselő asszony, az egy dolog, de az emberek, valószínűleg jó pár százezren, akik véleményét ennyire tisztelni, mert ugye tudja, lesznek lesznek emberek, akik visszaküldik, akiknek ez fontos. Ön most szimbolikusan az ő véleményüket tépte szét, azt mondta, hogy ezeknek az embereknek a véleménye nem számít. Ez a mostani akciója nekik volt igazán sértés” – reagált Rétvári Bence államtitkár.

A nemzeti konzultáció inkább inzultáció, hangoztatta a DK-s Gréczy Zsolt, aki azt a hitleri Németország gyakorlatához hasonlította. „A népszavazás kiüresítése illetve a népi konzultáció bevezetése egy nem igazán kereszténydemokrata ember nevéhez fűződik, úgy hívják, hogy Adolf Hitler. A náci Németország csinálta azt, egész pontosan látom a döbbenetet az arcukon, de ez a valóság, néhány héttel Hitler hatalomra kerülése után olyan népszavazási törvényt hoztak létre, hogy gyakorlatilag megszüntették a népszavazás intézményét és népi konzultációnak nevezték azt, amit önök nemzeti konzultációnak neveznek, amiben kényükre kedvükre lehet kérdéseket feltenni és ezek adatait is úgy hamisítják meg, ahogy meglehet hamisítani” – fogalmazott Gréczy Zsolt. A politikus azt is mondta: bár a kormány senkinek sem enged rálátást a visszaküldött kérdőívekre, a nyilvánosságra hozott adatok szerint csak a választók töredéke vesz részt a konzultációban.

A választók sértegetésének nevezte Dömötör Csaba Gréczy Zsolt felszólalását. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára parlamenti felszólalásában azt mondta: a DK hol a külhoni magyarokat, hol a kormány családpolitikáját támadja, miközben a párt jelenlegi vezetőjének kormányzása idején törölték el az otthonteremtési programot, megalapozva ezzel a devizahitelezésnek.

„Képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a konzultációban a magyarok töredéke vesz részt. A legutóbbiban több mint 2 millióan vettek rész, akkor szeretném megkérdezni, hogy hogyan jellemezné azt a mennyiséget, azt a szavazatmennyiséget, amennyien a DK-ra szavaztak a legutóbbi választáson. 200 egynéhány ezer, tehát az a töredék, tisztelt képviselő úr, és a különbség kettőnk között azt, hogy én nem sértegetem azokat, akik önökre szavaztak, és nem is vonom kétségbe a választásukat, miközben önök sorozatosan sértegetnek olyan embereket, akik elmondják a véleményüket meghatározó kérdésekben” – reagált Dömötör Csaba.

Ungár Péter, az LMP politikusa a CEU védelmében szólalt fel napirend előtt, a jobbikos Varga Damm Andrea pedig méltánytalannak nevezte a közszférában elindult leépítést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!