2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Dobrev asszony megígéri, hogy “mostantól a köz szolgája” lesz

Gyurcsányné hivatalos Facebook posztban jelentette be, hogy ígéretéhez híven miután EP képviselő lett, az Altusz Befektetési Zrt. befejezi nemzetközi pénzügyi tanácsadási tevékenységét, nem vállalnak új megbízásokat, a folyamatban lévőket pedig felmondják. Dobrev asszony olyan nagylelkű, hogy még az Altus Portfolió Kft. vezetését is átadja az egyik fiának. Ez a képviselő asszony szerint pedig belefér a vállalásába, mert valódi üzleti tevékenységet már nem végeznek, csak a meglévő vagyonkát őrizgetik befektetési alapokban, részvényekben, kötvényekben.

  • Dobrev asszony megígéri, hogy “mostantól a köz szolgája” lesz

Dobrev Klára bejelentése mellett ígéretet tett, hogy mostantól aztán tényleg a közt fogja szolgálni…

Mostantól a köz szolgája vagyok, szolgálom sokak akaratát: az Európai Egyesült Államok ügyét, a ránk vigyázó erős Európát

– írja posztjában.

Még mielőtt túlságosan meghatódnánk, érdemes rápillantani, milyen is az, amikor egy családi cég Gyurcsányné szerint nem végez érdemi üzleti tevékenységet…

Már Fletó is úgy vélte, jobb ha politikusnak nincs működő vállalkozása, azért a többszáz milliós évi osztalék csöpög…

2016-ban Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy kiszáll az üzleti életből, mert ahogy fogalmazott a napi.hu akkori tudósítása szerint, “jobb az, ha az aktív politikusnak nincs működő vállalkozása, ez tisztább helyzetet jelent”. A cégbirodalmat átszervezték. Az üzleti tevékenységet végző befektetési és tanácsadási zrt.-t feleségének ajándékozta. A családi vagyonkezelésre létrehozott Altus Portfólió Kft. tulajdonosa a DK elnöke maradt, az ügyvezetést viszont Dobrevnek adta át. A cég vagyonát is ketté osztották: az Altus Portfolióhoz olyan értékes vagyonelemek kerültek, mint a Motim Zrt. és a Béta-Roll Zrt. részvényei, továbbá a BudaShen Kereskedőház Kft. Az Altus Zrt. közel egymilliárdos vagyonának nagy része is a Kft.-be került. 

Több mint kétmilliárdért keltek el az üzleti érdekeltségeik

A Kft. alaptőkéjének 49,78 százalékát kitevő Motim Zrt. részvényeket 2016 októberében adták el, 1,5 milliárd forintért. Még ezt megelőzően, 2016 januárjában pedig a Béta-Roll Zrt-ben lévő többségi, 75 százalékos részesedésüktől váltak meg, több mint 900 millió forintért. Az Altus Portfolió Kft. egyszemélyes tulajdonosa egyébként Gyurcsány Ferenc. A cég, ami Dobrev szerint nem érdekes, hiszen üzleti tevékenységet nem végez, évről-évre több száz millió forintot hoz. Csak tavaly 300 milliós osztalékot vettek ki belőle.

A képviselő asszony után a Gyurcsány-fiúk nyomulhatnak az üzleti világban

Dobrev Klára mostani bejelentése szerint az Altus Portfolió Kft. vezetését Tamás fia veszi át. Cégérdekeltségeik eladása után a megtartott BudaShen Kereskedőház Kft. anno még a másik fiúra, Gyurcsány Bálintra szállt. 

Az Altus Portfolió kölcsönzéssel is foglalkozott, igaz jegybanki engedély nélkül

Azt se felejtsük el, hogy az Altus Portfolió Kft. volt az a cég, amelyen keresztül Gyurcsányék több alkalommal, bizonyíthatóan összesen három alkalommal közel 300 millió forintot kölcsönöztek a hatmilliárdos költségvetési csalással már megvádolt, majd pont a DK közbenjárásának köszönhetően büntetőeljárásából szabaduló Czeglédy Csaba munkaerő-kölcsönző cégének. A sajtóban megjelent kölcsönszerződések után indult az ügyben jegybanki vizsgálat és kiderült, hogy az Altus jogosulatlan tevékenységet végzett a kölcsönzéssel, ezért 15 millió forintra bírságolták. 

Bár Dobrev Klára most is azt harsogja, hogy vagyonkezelő cégük nem végez üzleti tevékenységet csak a családi vagyont kezeli, őrzi, az MNB vizsgálat azt is kiderítette, hogy a jogosulatlan kölcsönzés sem csupán egy Czeglédy felé gyakorolt baráti gesztus volt: a társaság a kamatkikötés mellett folytatott pénzkölcsön nyújtási tevékenységét üzletszerűen végezte, rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal. 

Bűncselekmény gyanújával nyomoznak az engedély nélküli kölcsönzések miatt

A jegybank rendőrségi feljelentést is tett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban elutasította, hogy nyomozást indítson az ügyben. Az MNB az ügyészséghez fordult, véleményük szerint a rendőrség indokai, többek közt, hogy az adós által elfogadott kamat nem tekinthető ellenértéknek, ellentétes a közgazdaság alapelveivel. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség helyt adott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) panaszának, a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést elutasító határozatát hatályon kívül helyezte és elrendelte a nyomozást, ami jelenleg is folyamatban van. 

PestiSrácok.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!