2022. 07. 04. Hétfő Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

DK-s színjáték a parlamentben

Továbbra is ódzkodik a parlamenti munkától a Demokratikus Koalíció, mivel a Gyurcsány-párt képviselői rendre távol maradnak a Tisztelt Házban végzett munkától, ha pedig megjelennek a munkahelyükként szolgáló Országgyűlésben, akkor sem a szabályoknak megfelelően végzik a dolgukat. Emlékezetes, hogy a DK 2016-ban egyszer már eljátszotta ugyanezt, miközben a fizetésüket felvették.

Ellentmondásos a Demokratikus Koalíció (DK) eddigi munkája az új Ország­gyűlésben, ugyanis a Gyurcsány-párt képviselői a plenáris üléseken általában néhány fővel képviseltetik magukat, emellett a DK egy alkalom kivételével nem élt a parlamenti vitaformák közül a legnagyobb érdeklődéssel kísért napirend előtti felszólalás lehetőségével, ami rendszerint az éles politikai viták terepe a kormánypárti, valamint az ellenzéki frakciók között. Még a hétfői ülésnapon döntött úgy Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke és a DK parlamenti frakciójának a vezetője, hogy megtöri a csendet, és egy erős hangvételű napirend előtti felszólalásban arról beszélt, hogy a pártja törvénytelennek tekinti az új kormányt, mivel szerintük a kabinet megtörte a népakaratot.

Ezután Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK-frakció kivonult az ülésteremből, hogy bojkottálják Orbán Viktor miniszterelnökké választását. Emlékezetes, hogy az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén hasonló színjátékot adtak elő Gyurcsányék, miután a képviselői eskütétel idejére megjelentek az ülésteremben, hogy az eskü elmondása után azonnal távozzanak.

A DK-vezér a felszólalásában azzal magyarázta ezt a kettősséget, hogy szerinte élni kell a törvény adta lehetőségekkel, de nem tartja a parlamentet – ami egyébként a képviselők munkahelyeként szolgál, az itteni munkájuk után kapják a fizetésüket – a politizálás legfontosabb terepének. A bizottsági munkában ugyanakkor részt vesznek a Gyurcsány-párt képviselői, de a héten lezajlott miniszterjelölti meghallgatások során az adott bizottság feladatköréhez nem tartozó, főleg aktuálpolitikai ügyekben tettek fel kérdéseket a jelölteknek.

A DK-sok egyébként nem először adják elő ugyanezt a színjátékot. Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc 2016 októberében a tőle megszokott pátosszal jelentette be, hogy a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt végleg (!) kivonulnak a Házból. 

A bukott miniszterelnök ekkor közölte: nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, és szavazni is csak akkor járnak be, ha matematikailag szükség van rájuk a kétharmados gombnyomásoknál, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.

Borítókép: A Demokratikus Koalíció képviselői bojkottálták Orbán Viktor kormányfővé választását (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!