2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

DK: Hangulatkeltésről van szó

Hír TV

2018. január 19., péntek 15:32, frissítve: péntek 18:11

A kormányközeli médiumokban már megkezdődött az újabb Soros- és menekültellenes propaganda kampány, ami a Stop-Soros néven ismert törvénytervezethez kötődik. A parlament elé várhatóan februárban kerülő újabb civil-ellenes javaslat alapján adatbázist készítenének a bevándorlást támogató szervezetekről, valamint illetéket fizettetnének azokkal, akik külföldről kapnak pénzt.

Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál. Abbahagyja-e azt, amit eddig csinált, és akkor az új törvény nem vonatkozik rá, vagy folytatja azt, amit eddig csinált, és akkor az új törvény rá is vonatkozni fog – a Stop, Soros! néven emlegetett bevándorlásellenes törvénytervezet egyik részeként illetéket vetnének ki azokra, akikről a magyar hatóságok megállapítják, hogy elősegítik a bevándorlást Magyarországra. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak nyilatkozva pedig szigorú ellenőrzéseket ígért az üzletembertől pénzügyi támogatást elnyerő jogvédő és egyéb szervezeteknek.

Őket külön fogjuk regisztrálni, nekik külön bevallásokat kell készíteni, az ő pénzügyeiket nagyítóval fogjuk nézni, és a migráció támogatására fordított összegre egy illetéket vetünk ki. Tehát elvesszük mintegy 25 százalékát ennek a pénznek – közölte a miniszterelnök.

Sem most, sem a tavaly elfogadott civiltörvény után nem neveztek meg konkrét szervezeteket, ám a kormánykommunikáció a Soros-hálózat tagjaként emlegeti mások mellett a TASZ-t, a Helsinki Bizottságot, az Amnesty Internationalt és a Transparency Internationalt is. Ezek a szervezetek az emberi jogok érvényesítéséért, a jogállami keretek megtartásáért és a közpénzek átláthatóságáért dolgoznak. És éppen ilyen ügyekben rendszeresen pereket is nyernek a magyar állam különböző intézményei ellen.

Egy jogi nonszensz amit ez a törvény előír. Erről így nagy vonalakban ezt tudom elmondani. Az biztos, hogy ez a három törvény vagy tulajdonképpen alkalmazhatatlan, mert nincsenek olyan szervezetek, akikre alkalmazható, ha viszont alkalmazható szervezetekre, akkor valószínűleg nem állja meg a helyét semmiféle európai vagy akár magyar jogvédő intézmény, bíróság előtt – mondta Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója.

A Hír TV-nek a TASZ munkatársa beszélt arról is, hogy ha az ügyészség megpróbálná az új törvény alapján megbírságoltatni őket, akkor bíróságon fogják megvédeni az igazukat. A DK kampányfogásnak és a civilek újabb vegzálásának tartja az új törvényt.

Nem is jogszabálytervezet jellege van a dolognak, hanem egészen nyilvánvalóan hangulatkeltésről van szó. Arról van szó, hogy a kormány újabb kísérletet tesz a civil szervezeteknek a megfélemlítésére – véli Niedermüller Péter, a DK alelnöke.

1300 ember: ennyi menekültet fogadott oltalmába a magyar állam 2017-ben, miközben tízmilliárdok mentek el menekültellenes propagandára. A Jobbik szerint ez a helyzet szülte a törvénytervezetet.

Végighazudták az elmúlt három évet, most pedig lebuktak. Hát, lebukás után illik bocsánatot kérni. Orbán Viktor azonban, úgy tűnik, nem egy illemtudó ember, ő nem bocsánatot kér, hanem egy újabb vég nélküli és hiteltelen sorosozásba kezd – nyilatkozta a párt szóvivője, Jakab Péter.

Az újabb propagandakampány pedig már el is indult. Az Átlátszó vette észre, hogy kormányközeli médiumokban ismét Soros György-ellenes reklámfilmek kerültek adásba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!