2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Deutsch: Ez egy cinikus arculütés

A baloldal elvárásainak való megfelelés soha nem volt nyertes stratégia a kereszténydemokrata, konzervatív pártok számára - így reagált a Fidesz EP-képviselője arra a lengyel baloldali politikus levélre, amiben azt üzente a magyar vezetésnek: reméli, ismét a vesztes oldalon állnak és megkérdezte a kormánypárti politikusokat, hogy ők, illetve a nagyszüleik, melyik oldalon harcoltak a világháborúban. Deutsch Tamás levelében elmondta: a családjában a Holokausztnak vannak áldozatai és túlélői egyaránt, ezért nehezen viseli a nácizmusra tett túl egyszerű és felelőtlen utalásokat. A politikus hozzátette, hogy ez a levél egy cinikus arculütés.

  • Deutsch: Ez egy cinikus arculütés

A legfontosabb kérdés itt valójában az, hogy hogyan lehet fenntartani az Európai Néppárt (EPP) egységét és növelni annak politikai erejét - reagálta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Radoslaw Sikorskinak, a lengyel Polgári Platform politikusának, volt lengyel külügyminiszternek írt válaszlevelében, amit szombaton tett közzé a Mandiner.

A lap felidézte, Radoslaw Sikorski szerint Donald Tusk EPP-elnök, volt lengyel miniszterelnök nem nácizta le Orbán Viktort, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát.

"Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?"

- írta Sikorski a Mandiner szerint.

"Nos, nem gondolja, hogy e tekintetben a jelenlegi EPP elnöknek kellene megvizsgálnia a saját tetteit és megjegyzéseit?"

- tette fel a kérdést levelében Deutsch Tamás.

"Sértő és megalapozatlan szavak használata politikai vezetőtárssal szemben - nem ez a par excellence megosztó magatartás? Az ideológiailag motivált, üres politikai támadások ismételgetése az EPP egyik legsikeresebb miniszterelnöke ellen - ezt tekinti Ön egyesítőnek? Erősíti ez politikai családunkat ?"

- firtatta.

A fideszes politikus szerint a legfontosabb kérdés itt valójában az, hogy hogyan lehet fenntartani az EPP egységét és növelni annak politikai erejét az európai politikai küzdőtéren.

Hozzátette, a baloldal elvárásainak való megfelelés soha nem volt nyertes stratégia a kereszténydemokrata, konzervatív pártok számára, s ez - szerinte - Lengyelországban sem működött.

"Nem szabad engednünk, hogy politikai ellenfeleink mutassák, jelöljék ki az utunkat és határozzák meg nekünk, hogy ki a jó demokrata. Néhány függetlenebb gondolat és politikai bátorság jó szolgálatot tenne nekünk"

- hangsúlyozta Deutsch Tamás, hozzátéve, reméli, hogy amint véget ér a világjárvány, képesek lesznek újjáépíteni a kölcsönös tiszteleten alapuló normális együttműködést.

A politikus a levél utóiratában megjegyzi azt is, a Fidesz egyik alapítójaként 22 éves volt, amikor 1988-ban létrehozták az első demokrácia-párti ifjúsági szervezetet a kommunista Magyarországon.

"Büszkén harcoltam a szabadságért és a demokráciáért Magyarországon, büszke voltam arra, hogy Prágába mentem és nyilvánosan elnézést kértem a cseh és a szlovák néptől a kommunista Magyarország részvételéért Csehszlovákia 1968. évi Varsói Egyezmény szerinti inváziójában. Akkor rendőrségi őrizetbe vettek minket, de ez volt a helyes cselekedet"

- emelte ki azzal együtt, hogy a családjában a holokausztnak vannak áldozatai és túlélői egyaránt.

"Nagyapám a munkaszolgálat és a budapesti gettó túlélője volt. Ezért megértheti, hogy nehezen viselem a nácizmusra tett túl egyszerű és felelőtlen utalásokat. Úgy fogom fel, mint ami valójában: egy cinikus arculütés"

- zárta a levelet Deutsch Tamás.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!