2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Demeter: Hány olyan dokumentum van még, amelyet nem láttunk?

Hír TV

2018. február 9., péntek 12:03, frissítve: péntek 15:58

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos dokumentumok egy részét visszatartja az Országgyűlés gazdasági bizottsága – véli az LMP-s Demeter Márta. A képviselő erre abból következtet, hogy bár korábban minden dokumentum kiadását kérte a bizottságtól, pénteken kapott egy újabbat, amelyet eddig nem láttak. A letelepedési kötvényekkel egy kivételével csak offshore cégek kereskedhettek. Ezeknek az engedélyét a Rogán Antal, majd Bánki Erik által vezetett gazdasági bizottság adta ki és a jutalékokból százmilliárdos haszonra tehettek szert.

A gazdasági bizottság keddi ülésén személyesen kért engedélyt Bánki Eriktől, a testület elnökétől az LMP-s Demeter Márta arra, hogy minden iratot megismerhessen a letelepedési kötvényekről. Két nappal később aztán Bánki levelet küldött Demeternek, melyben engedélyezte, hogy betekinthessen a bizottságnál tárolt bizonyos iratokba.

Egy 2013-as dokumentumot mutattak meg neki. Címzettje Rogán Antal, a bizottság akkori elnöke. Ebben az Államadósság Kezelő Központ arról tájékoztatja, hogy mely offshore cégekkel kötöttek szerződést a kötvények forgalmazására.

„Eddig ennek a dokumentumnak a létezéséről nem is igen lehetett tudni, és eddig nem is adták ki. Úgy tűnik, hogy a tegnapi nap folyamán előkerítették Bánki Erikék. Felmerül a kérdés, hogy hány olyan dokumentum van még, amelyet nem láttunk ebben az ügyben” – jelentette ki az LMP-s politikus.

Ezt a Hír TV is megkérdezte Bánki Eriktől, de a kormánypárti képviselő nem válaszolt. A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos bizottsági iratokat Wiedemann Tamás újságíró perelte ki és hozta nyilvánosságra egy hete. A perben őt segítő Transparency International is úgy véli, hogy lehetnek olyan dokumentumok, amelyeket visszatart a bizottság.

„Ez a kígyó a fejétől a farkáig nem ugyanakkora, mint a farkától a fejéig. Az történhetett, hogy nem minden adatot kaptunk meg. Ebben az esetben a jogerős bírósági döntés ellenére az Országgyűlés gazdasági bizottsága bizonyos közérdekű információkat eltitkol, ami bűncselekmény, ezért mi feljelentést is tettünk” – ismertette a Transparency International Magyaroszág jogi igazgatója, Ligeti Miklós. A másik lehetőség szerintük az, hogy a kötvényekkel kapcsolatos dokumentáció eleve hiányos, ami Ligeti Miklós szerint a hivatali visszaélés gyanúját veti fel. Ezért is feljelentést tettek.

Rogán Antal volt a gazdasági bizottság elnöke abban az időben, amikor létrehozták a kötvényprogramot és amikor a forgalmazási engedélyek kiadását erre a testületre bízták. Ő végig tagadta, hogy anyagi haszna származna a programból. „Ha van ebben felelősségi kérdés, akkor az természetesen az egész Országgyűlést terheli, hiszen az Országgyűlés nyílt eljárásban hozta meg az ezzel kapcsolatos kérdéseket” – mondta.

A Transparency International által kiperelt dokumentumok azonban ezt cáfolják: voltak ugyanis bizonyos cégek, amelyeknek személyesen az elnök, vagyis Rogán Antal, miniszteri kinevezése után pedig Bánki Erik személyesen adott engedélyt arra, hogy bizonyos országokban forgalmazhassák a kötvényeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!