2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Belföld

Dél-koreai nagykövet: Magyarország példa a kommunista diktatúra elleni harcban

Magyarország és a magyarság példával szolgál Szöul számára a kommunista diktatúra elleni harcban – mondta el a Kommunizmuskutató Intézet rendezvényén a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete. Hong Kyudok szerint a kommunista múlttal való szembenézés folyamatában a Terror Háza Múzeum zászlóshajónak tekinthető. A korábbi dél-koreai védelmi miniszterhelyettes közölte: az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezésére volna szükség, mert Phenjan fegyverekkel támogatja Moszkvát.

  • Dél-koreai nagykövet: Magyarország példa a kommunista diktatúra elleni harcban

A rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Széchenyi-díjas történész rámutatott: azért fontos ma nekünk az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború, mert egy békekötés nélküli tűzszünettel ért véget, amely az országot két egymással szemben álló részre osztotta. Hiába van három határa Dél-Koreának, mindig az északi határra figyelnek, mert ott állandó veszélyforrás van. Az orosz-ukrán háború esetében a legjobb, amiben reménykedhetünk, hogy tűzszünet lesz, vagyis megismétlődik a koreai helyzet. Lesz egy demarkációs vonal, de két ellenség néz majd folyamatosan egymással farkasszemet.

Schmidt Mária egy illusztráció segítségével felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunizmus mindenhol, ahol bevezették tragédiába torkollott. A Koreai-félsziget északi része 70 éve sötétségbe borult, míg Dél-Koreában civilizált, modern és pezsgő élet van.

A főigazgató hangsúlyozta: Magyarország példaként szolgálhat Dél-Korea számára, ugyanis ha bekövetkezne, hogy egyesülnek északi szomszédjukkal, akkor Magyarország rendszerváltoztatásban szerzett tapasztalatait, eredményeit a koreai nép kamatoztathatja.

Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója emlékeztetett: mindazt, ami 70 éve Észak-Koreában történik, mi magyarok fél évszázadon keresztül szenvedtük el. A bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy hová vezet az, amikor csak egy párt, egy ideológia, és egyféle kultúra létezhet.

Az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben Hong Kyudok, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, egykori védelmi miniszterhelyettes kiemelte: a háború mielőbbi befejezésére volna szükség, mert Phenjan fegyverekkel támogatja Moszkvát, ahonnan haditechnikát és élelmiszert kap cserébe. Kim Dzsong Un diktatórikus rezsime ezzel eszkalálhatja a háborút.

A nagykövet dél-koreai titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva elmondta: északi szomszédjuk a szibériai vasúton szállít fegyvereket az orosz haderő számára az ukrajnai frontra. Ezek az akciók egyértelműen késleltetik és veszélyeztetik a háború befejezését Ukrajnában.

Az észak-koreai állapotokról szólva elmondta: a Kim-dinasztia negyedik generációja léphet hatalomra, amennyiben a jelenlegi vezér, Kim Dzsong Un meghal. Uralmukat és a közállapotokat jól jellemzi, hogy nincs megfelelő ellátás az országban az emberek alultápláltak.

A nagykövet közölte: Dél-Korea számára fontosak azok a tapasztalatok, amelyeket Magyarország szerzett a kommunista múlttal való szembenézés folyamatában. Ebben a tekintetben a Terror Háza Múzeum zászlóshajónak tekinthető.

Fotó forrása: Kommunizmuskutató Intézet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!