2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Deák Dániel: a Fidesz saját maga dönthetett a sorsáról

Hír TV

2019. március 21., csütörtök 17:49, frissítve: csütörtök 18:18

Egyértelmű kudarcnak tartja az ellenzék, hogy felfüggesztette Néppárti tagságát a Fidesz. A Jobbik szerint Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, akik hatékonyan tudják képviselni a magyar érdekeket Európában. Deák Dániel politológus szerint a Fidesz győzött, mert saját maga dönthetett sorsának alakulásáról.

A Jobbik frakcióvezetője szerint, a Fidesz felfüggesztése elsősorban a magyar emberek számára káros. Gyöngyösi Márton hozzátette: a Jobbik számára is az lenne a fontos, hogy a mindenkori magyar kormánypárt a nemzetközi színtéren és a nemzetközi politikában a legerősebb szövetségesekkel tudjon együttműködni.

Ilyen értelemben az európai néppárt az egyik legnagyobb presztizzsel rendelkező pártcsalád az európai politikában. Az tökéletesen alkalmas arra, hogy abban a magyar nemzeti érdekeket előmozdító politikát lehessen folytatni– véli Gyöngyösi Márton. 

A DK Európa parlamenti listavezetője, szerint a Fidesz már nem lesz újra normális tagja a Néppárt családjának. Dobrev Klára szerint, a Fidesz kellemetlen helyzetbe hozta magát.

Az a politika, amit Orbán Viktor az elmúlt években folytatott, az a politika a keresztény demokrata európai pártok számára elfogadhatatlan– mondta Dobrev Klára. 

A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szerint a külföldi Liberális politikusok nem szólhatnak bele Magyarország belügyeibe.

Az tűrhetetlen, hogy ők határozzák meg azt, hogy például milyen egyetem működjön Magyarországon. A Mi Hazánk Mozgalom azt szeretné, hogyha Magyarországnak olyan miniszterelnöke lenne, aki ezekért a nemzeti ügyekért hajlandó azt is vállalni akár, hogy kizárják egy ilyen liberálisoktól hemzsegő Európai Néppártból– véli Dúró Dóra. 

Komoly politikai győzelemnek számít, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggesztette jogainak gyakorlását az Európai Néppártban - mondta Deák Dániel politológus a Jó reggelt-ben.

Ezt komolyan lehet győzelemnek nevezni, hiszen sikerült a többségi néppárti akarattal szemben a magyar kormánypártnak átverni az akaratát, és egy olyan kompromisszumos megoldás lett most tető alá hozva, amelynek következtében a fidesznek a tagsága megmaradt, ugyanakkor tudja érvényesíteni az akaratát az európai viták során, és az európai néppárt tagjaként fog nekifutni a május 26-i választásnak– mondta az Echo TV-ben Deák Dániel politológus. 

Az elemző szerint a néppárti a politikusok többsége realizálta azt, ha az Európai Néppárt elveszíti a Fideszt, akkor az egyik legerősebb párt hagyja el a pártcsaládot.