2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Czibere ma már úgy érvel, mint Lázár, a dolgozók csalódottak

2015. május 15., péntek 21:02, frissítve: vasárnap 21:03

Csalódottak a szociális dolgozók az életpályamodell csúszása miatt. Az illetékes államtitkár év elején jelentette be, hogy legkésőbb 2016 januárjától a kormány – a pedagógusokhoz vagy a katonákhoz hasonlóan – a szociális dolgozóknak is kiszámítható jövőt garantál. Az ígért béremelést azonban nem tartalmazza a jövő évi költségvetés tervezete, amit a szociális államtitkár nem tekint kudarcnak.

2013 novemberében dudaszóval és szirénával követeltek magasabb fizetést a szociális dolgozók az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. 2014 óta kapnak is bérpótlékot, amely mellé folyamatosan jár az életpályamodell bevezetésének ígérete. Az előző szociális államtitkár, Soltész Miklós 2014 januárjában munkacsoportot állított fel az életpályamodell kidolgozására.

Soltész Miklós utódja, Czibere Károly idén januárban be is jelentette, hogy legkésőbb 2016-tól bevezetik a szociális életpályamodellt. De a napokban kiderült a jövő évi költségvetés tervezetéből és a kancelláriaminiszter szavaiból, hogy az ígéret egyelőre ígéret marad. Lázár János szerint az életpályamodell bevezetéséhez tudni kell, hogy hol és milyen típusú szociális intézményekre van szükség az országban.

– Arról van szó, hogy ha bevezetünk egy életpályamodellt, utána nincs meg a lehetősége, és nem is akarunk az életpályamodell dolgozói számára létrehozott struktúrán változtatni. Tehát nem tervezi a kormány azt, hogy az életpályamodellben érintett ágazatokban nagy strukturális változások legyenek. Tehát világos kereteket kell teremteni a szociális ellátásban Magyarországon. Tisztázni kell például, hogy a szociális ellátásban milyen egyházi vagy civil szerepvállalás lesz a következő időszakban – mondta Lázár János.

„Én nem érzem kudarcnak” – Czibere Károly ma már úgy érvel, mint Lázár János. Az államtitkár is azt mondta: a kormánynak át kell látnia az ágazat működését, mielőtt a béremelésről és az életpályamodellről dönt. „Rajta vagyunk, hogy minél hamarabb, mindkettő előkészítési folyamatot révbe juttassuk, hogy a kormány megalapozottan és felelősen tudjon dönteni, ahogy miniszter úr mondta a múlt heti bizottsági meghallgatáson: a csapataink harcban állnak” – tette hozzá a szociális államtitkár.

A szakszervezetek készek újra utcára vonulni. „Külön megütötte a szememet az, hogy az ágazati pótlék jelenlegi 12 milliárdos összegének mintegy a fele található meg csak keretösszegként, ágazati pótlék címén, ez azt jelenti, hogy jövőre még kevesebbet kapnak a kollégák, mint az idén” – nyilatkozta Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság vezetője.

A szociális dolgozók háromnegyedének nettó fizetése nem éri el a 2013-as létminimumot, a 85 770 forintot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!