2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Cyberbullying: egyre súlyosabb az internetes zaklatás

A büntető törvénykönyv szigorításával vennék elejét az internetes zaklatásoknak. A javaslatot Lázár János dobta be múlt héten, arra hivatkozott, hogy családján is tapasztalja, hogy egyre súlyosabb a jelenség. A zaklatás már most is büntetendő, de nincs külön passzus az interneten elkövetett esetekre.

  • Cyberbullying: egyre súlyosabb az internetes zaklatás

„Nem vagy egyedül. Aki másokat gyűlöl önmagát gyűlöli. Mondd el nekünk mi bánt” –Legutóbb az UNICEF indított kampányt az internetes zaklatás ellen, melyben a gyerekek az általuk kedvelt hírességektől kérhettek tanácsot. A zaklatások ellen most a korábbi kancelláriaminiszter, jelenlegi országgyűlési képviselő lépne fel, Lázár János a BTK szigorítását kezdeményezi.

„Az ötödik és nyolcadik osztályos közötti gyerekek nyolcvan százaléka úgy gondolja, hogy az életében az internetes zaklatás, az internetes megfélemlítés, bántalmazás, kiközösítés, lelki nyomásgyakorlás sokkal nagyobb kihívás és probléma, mint a fizikai bántalmazás és kiközösítés.” – nyilatkozta Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője. 

A zaklatás már 2007 óta számít bűncselekménynek és akár 3 évig terjedő szabadságvesztés is járhat érte, azonban külön az interneten történt esetekre vonatkozó szabályozás még nincsen.

„Amennyiben a gyermekek védelme érdekében egy speciális tényállás mutatkozik kifejezetten az internetes zaklatásokkal kapcsolatban, ezt csak törvényalkotással lehet elérni, de a mai nap is bűncselekmény a zaklatás, tehát ha valakit interneten vagy e-mailben vagy bármilyen más módon zaklatnak.” – mondja Borbély Zoltán ügyvéd. 

Egy friss felmérés alapján a gyerekek azt érzik a legnagyobb büntetésnek, ha a szüleik elvágják őket a közösségi médiától. Sok fiatal éppen ezért nem mondja el, ha zaklatás áldozatává vált.

„Alapvetően egy gyerek, aki befolyásolható, becsapható, vagy akár egy serdülő, aki életkori sajátosságaiból fakadóan labilis, ezek az emberek megvezethetőek. Ezek az emberek sokszor nem tudnak különbséget tenni realitás és irrealitás között. Az agresszor az internet világában, a virtuális világban megpróbálja megtörni ezeknek az embereknek a személyiségét.” – mondja Makai Gábor pszichológus. A pszichológus szerint a zaklatások azért is különösen veszélyesek, mert ezek az esetek rombolják a fiatalok önértékelését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!