2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csődbe ment Csanádpalota

Hír TV

2018. január 15., hétfő 20:17, frissítve: hétfő 22:13

A fideszes Pécs után a Lázár János körzetébe tartozó Csanádpalota is csődbe ment. A testület megszavazta az adósságrendezési eljárás elindítását. A település tavaly 89 millió forint hiányt halmozott fel, és gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, emiatt megszorításokra kényszerülnek. Úgy tervezik, a közalkalmazottakon és az idősotthonon is spórolnának.

Állami hitel jár az újrakezdéshez – ezért volt fontos az adósságrendezési eljárás megindítása Csanádpalotán. Két hete a képviselők még leszavazták a polgármesteri indítványt, az újabb testületi ülésen azonban jóváhagyták a javaslatot. Elfogadtak egy megszorításokról szóló tervet is, eszerint felülvizsgálják a lehetséges intézmény-összevonásokat, a nem kötelező feladatok ellátását, illetve az önkormányzat által foglalkoztatott közalkalmazottak és az óvodai csoportok számát.

Vizsgálja meg a képviselő-testület, illetőleg az apparátus, hogy az itt meghatározott pontokra a költségvetésre milyen hatással van. Itt az óvodai létszámok, csoportok létszámának alakulásáról van szó, a közalkalmazottaknak kötelezően előírt juttatásokról – nyilatkozta Csanádpalota független polgármestere, Nyergesné Kovács Erzsébet.

Csanádpalotának több tíz milliós hiánnyal kell számolnia az első negyedévben, a képviselők mégsem szavazták meg a város 33 hektáros földvagyonának eladását. Azt viszont még nem tudják, milyen kiadások csökkentésével hozzák egyenesbe a települést.

A likviditási tervből látszik, hogy március 31-éig, az első három hónapra vonatkozóan 36 millió forint hiányzik a költségvetésből. Tehát nyilvánvalóan a január végi testületi és a pénzügyi bizottsági ülésen is hosszasan latolgatni fogjuk, mik azok a lehetőségek és intézkedések, amelyeket meg kell hoznunk  tette hozzá Nyergesné.

A polgármesternek 8 napja van az adósságrendezési eljárás megindítására. A határozatról soron kívül kell döntenie a Szegedi Törvényszéknek, amely várhatóan 8-10 napon belül pénzügyi gondnokot jelöl ki a település élére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!