2020. március 30.,
hétfő, Zalán napja

Csendben zajlott le a tegnapi sztrájk

Hír TV

2019. március 15., péntek 08:19, frissítve: péntek 10:46

Az ország több pontján is sztrájkoltak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének szervezésében. A kormányszóvivő szerint a megmozdulás egy kudarcba fulladt ellenzéki politikai akció volt.

Teával, kávéval és társasjátékokkal is várták a sztrájkolókat csütörtökön reggel a XV. kerületi önkormányzati hivatalban.

A sztrájktörvény szellemének és betűjének megfelelően tárgyalásokat folytattunk.

A kerületi jegyző ismertette, hogy a munkáltató és a tisztviselők megállapodása alapján a halaszthatatlan ügyeket a sztrájk idején is intézik.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: 11 éve nem emelkedett a köztisztviselői illetményalap, erre kívánják felhívni a kormányzat figyelmét.

Szerte az országban, közel 7500 fő az aki ezt az utat választotta és ez igen nagy létszám, mert az elégedetlenségre okot adó 17 ezer emberből azért ez jelentős szám. És felhívja a kormányzat figyelmét arra, hogy nem véletlen, hogy hatodszorra is ki kell állni sztrájkkal az önkormányzati köztisztviselők ügyéért– mondta Boros Péterné az MKKSZ elnöke. 

Az ország számos pontján volt figyelemfelhívó akció, Pécsen például forgalomlassító demonstrációval támogatták a sztrájkokat.

A budapesti demonstráció később a Kossuth Téren beszédekkel folytatódott . Itt a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a versenyszféra munkavállalói nevében szolidaritásáról biztosította a közszolgálati dolgozókat.

„Ahol a kormány a munkáltató az a legrosszabb munkahelyek közé tartozik, valamikor ez nem így volt, valamikor az államnak a közszolgálatban dolgozni hivatás volt, hivatás tudattal rendelkező emberek dolgoztak, ami a mai napi is így van. A munkáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket az embereket ezekről a munkahelyekről elüldözze. Ebből elég volt!” – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László. 

A sztrájk, egy kudarcba fulladt ellenzéki politikai akció volt. – mondta híradónknak a kormányszóvivő. Hollik István kiemelte, hogy a kormány nem enged abból az álláspontjából, hogy mindenkinek joga van sztrájkolni, de csak a törvények betartásával.

„Ma már egyértelműen kimondhatóm hogy ez a sztrájk egy teljes kudarc, ez egy ellenzéki akció volt amit mi sem bizonyít jobban, hogy sehol máshol nem sztrájkoltak csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál. Azt jelenti hogy az ellenzéki vezetésű polgármester utasításba adta a munkavállalóinak, hogy sztrájkolniuk kell de ez teljes kudarcba fulladt”– véli Hollik István kormányszóvivő. 

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete felvonulást szervez május 1-jére.