2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Cseh Katalin újabb kirohanása: autoriter bűnözőnek nevezte az orosz elnököt

A Momentum európai parlamenti képviselője ezúttal is hosszas kritikákba bocsátkozott a strasbourgi plenárison.

  • Cseh Katalin újabb kirohanása: autoriter bűnözőnek nevezte az orosz elnököt

Kedd este került terítékre az Európai Parlamentben a Cseh Katalin nevével fémjelzett Korrupció és emberi jogok című jelentés. Ismert, a Momentum európai parlamenti képviselőjéhez és családjához köthető cégek a múltban gyanús körülmények között nyertek el mintegy 4,8 milliárd forint értékű uniós támogatást. A vállalkozások a feltételezések szerint szisztematikusan együttműködve, a székhelyeikkel, fióktelepeikkel trükközve maximalizálták a profitot. Nemrég a gyanús ügyletek miatt a Gazdasági Versenyhivatal házkutatásokat tartott és versenyfelügyeleti eljárást indított. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, de vizsgálódik a OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal is. Cseh Katalin még 2019-ben, mandátuma elején nyerte el a korrupció elleni jelentés összeállítását mint feladatot – ám ez sem magyarázza, hogy az uniós parlamentben és frakciójában, az Újítsuk meg Európát csoportban sem téma a politikus körüli botrány. 

Kampánybeszédet mondott

Az említett dokumentumban a Momentum politikusa a korrupcióellenes harc és az emberi jogok kapcsolatáról értekezik, például olyan megállapításokkal, mint: az uniós források esetében a legmagasabb átláthatósági és etikai sztenderdeknek kell érvényesülniük; az EU-nak el kellene ismernie az oknyomozó újságírók, civil szervezetek korrupcióellenes küzdelemben betöltött szerepét; illetve hogy az uniónak erősítenie kellene a jogi keretrendszerét a harmadik országokban történő emberi jogi visszaélések szankcionálására. 

Cseh a jelentés strasbourgi prezentálásakor viszont főként belpolitikai tőkét próbált kovácsolni: Magyarországot például Vlagyimir Putyin orosz elnök trójai falovának nevezte. 

Nekiment Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is, aki nemrég az EU szankciós politikáját bírálta. 

A felszólalás egy pontján lényegében autoriter bűnözőnek bélyegezte az orosz elnököt, aki azt hiszi, hogy bármit megtehet. 

„Kampánybeszédében” bírálta a paksi atomerőmű bővítéséről, valamint a Fudan Egyetem budapesti campusának megnyitásáról szóló törekvéseket. Saját magát és szövetségeseit „pro-európai középként” azonosította, meglátása szerint ezzel szemben áll az európai szélsőjobb, amely nem érdekelt az orosz és kínai befolyás csökkentésében. 

Gál Kinga: Megkérdőjelezhető Cseh neve a jelentésen

– Nem kérdés, hogy a  korrupcióval szemben a leghatározottabb fellépést támogatjuk EU-n belül és kívül. Ugyanakkor megkérdőjelezhetőnek és elítélendőnek tartom, hogy ezt az antikorrupciós jelentést egy olyan politikus neve fémjelzi, aki súlyos, több milliárd forintos csalásgyanús ügyben érintett, amiben jelen pillanatban is eljárás folyik – írta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke a keddi közleményében, azt is külön kifogásolva, hogy 

a momentumos politikus neve alatt futó dokumentum kitér a minősített többségi szavazás bevezetésére is, ami a fideszes EP-képviselő szerint akár politikai zsarolóeszközként is használható lenne a kisebb tagállamokkal szemben. 

Cseh Katalin korrupciós és emberi jogi témájú jelentése szerdán kaphat zöld jelzést az EP-ben. 

Borítókép: Cseh Katalin az EP-ben (Forrás: Európai Parlament)

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!