2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Csath: Agyfelfrissítésre van szükség

Hír TV

2018. június 16., szombat 08:41, frissítve: szombat 10:34

Az oktatáson kívül a kutatás-fejlesztést, és az innovációt kellene jobban támogatnia a kormánynak – Csath Magdolna szerint. A közgazdász Egyenesen plusz című műsorunkban azt mondta: ha ezekre a területekbe a kormány nem forgat be több pénzt, akkor néhány év múlva Magyarország teljesen lemarad.

A kormány költségvetési tervei szerint jövőre 15 milliárd forinttal több pénzt szánnának az oktatásra. Ez kevesebb mint amekkora az infláció lesz, ami azt jelenti, hogy reálértéken forráskivonás történik jövőre az oktatásban.

„Amikor én azt mondtam, hogy fel kell készíteni a társadalmat és a kisvállalkozásokat az új ipari forradalom követelményeire, akkor a felnőttképzésre, a menedzsmentképzésre gondolok. Egy agyfelfrissítésre van szükség, mert különben egy csomó ember nem tud majd mit kezdeni magával. Az összeszerelő üzemekből ki fognak esni a munkavállalók, a robotizáció fog nagyon gyorsan bekövetkezni, ezeknek az embereknek új munka kell, lesznek új munkahelyek, de fel kell őket készíteni, meg kell rá tanítani, tehát én azt gondolom, hogy az oktatást egy külön stratégiának tekinteném, nem bánnám, ha annak egy minisztere lenne, és ez az egész szakmai terület az óvodától a PhD-ig és a vállalati továbbképzésig arra készítene stratégiát, hogy hogyan tudunk mi sikeresen kijönni ebből a nagy forradalmi változásból” – fejtette ki.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!