2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

Belföld

Csányi Sándor: Fellebbezünk az UEFA döntése ellen

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor – aki egyben az UEFA alelnöke is – elárulta, még részletes indoklást vár az UEFA zárt kapus büntetése kapcsán, de a szövetség mindenképpen fellebbez a döntés ellen.

Az UEFA kettő plusz – felfüggesztett büntetésként – egy mérkőzésre bezárta a Puskás Arénát az Eb-meccseken tapasztalt „diszkriminatív viselkedés" miatt. Az üggyel kapcsolatban Csányi Sándor a Mandinernek adott interjújában azt mondta, a szövetség mindenképpen fellebbez a döntés ellen. Emellett pedig a kamerafelvételek alapján mindent megteszek azért, hogy akiket felelősség terhel, polgári jogi eljárásban feleljenek a tettükért.

„Rendkívül igazságtalan, hogy néhány ember tette, viselkedése miatt több tízezer, a futballért rajongó szurkoló kényszerül a stadionon kívülre. Remélem, végülminden szurkoló megérti, hogy akár egyetlen sportszerűtlen néző tette is szigorú következményekkel jár diszkrimináció vagy rasszizmus esetén"– mondta Csányi Sándor.

A felvetésre, hogy a korábban mindenfajta politikai megnyilvánulástól elzárkózó UEFA bizonyos esetekben félrenéz, másokat viszont nagyító alatt vizsgál, azt felelte, hogy „az UEFA azzal, hogy nem engedélyezte Münchenben a stadion szivárványszínű kivilágítását, egyértelműen a politikamentesség mellett foglalt állást. Jelzést adott arra, hogy napi kérdésekre és aktuálpolitikai célokra nem hagyja felhasználni a sportágat."

Az nso.hu megszólaltatta a FARE-nél dolgozó Jósa Bálintot, illetve az MLSZ-t az ügyben.

„Sokan támadnak engem és a szervezetünket, de vannak társadalmi normák, amelyekhez igazodni kell, illetve az UEFA szabályai, amelyeket be kell tartani.Nekünk ebben a régióban megvannak a negatív történelmi tapasztalataink a kollektív büntetés elvéről, de olyan ez, mint amikor valaki belepisil a medencébe – mindenki pórul jár egyvalaki miatt. Ez nem fair rendszer, de az UEFA úgy tapasztalja, a szurkolók csak az ilyen büntetésből értenek, és nem képes maga kinyomozni, ki volt a tettes, ezt a szövetségekre bízza. Ha nem lesz változás, stadionbezárások lesznek, aztán jönnek a pontlevonások vagy a kizárás. Az én célom, hogy segítsek. A megelőzés sokkal jobb, mint a hárítás, és ezt már többször felajánlottam az MLSZ-nek, voltak is egyeztetések, de nem jutottunk el soha konkrét megállapodás közelébe sem. A Ferencváros például elfogadja a segítségemet, és lám, nem is büntették meg a klubot a Bajnokok Ligájában. Ez egy hosszú folyamat volt, de megérte a klubnak is, és semmilyen ellenszolgáltatást nem kértem érte. Bízom benne, hogy az MLSZ elhatározza, komolyan tennie kell valamit ez ügyben."

Jósa Bálint hozzátette a FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor. 

„Az UEFA ezután biztosít jegyeket a mérkőzésre. Nem szeretném elárulni, egy meccsre hányan érkeznek és hol kapnak helyet, mert ez a testi épségüket is veszélyeztetné,de a munkájuk elvégzéséhez közel kell lenni a »tűzhöz«, hogy bizonyító erejű fényképeket és videofelvételeket készíthessenek. A leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések, és hát sok kifejezés ma már nemzetközi, és ha kétség vetődik fel, gyakran konzultálnak velem vagy másokkal."

A lap megkérdezte az MLSZ-t, kíván-e reagálni Jósa Bálint szavaira, a válasz a következő volt:

„Az MLSZ nem a sajtón keresztül kívánja egyeztetni álláspontját a FARE tevékenységéről és az együttműködés lehetőségéről. A szövetség az egyeztetés érdekében – ahogy már több alkalommal – ezúttal is kezdeményezte a FARE felső vezetőinél az ismételt kapcsolatfelvételt, amelyre hamarosan sor is kerül. A közelmúltban Jósa Bálint által adott nyilatkozatokról is ezen egyeztetésen ismertetjük majd álláspontunkat. Mivel Jósa úr rövid időn belül harmadszor lépett egyéni indíttatásból a nyilvánosság elé, a Nemzeti Sport megkeresésére annyit szükségesnek látszik jelezni, hogy az általaaz MLSZ-ről mondottakat határozottan visszautasítjuk, azok lényegesen eltérnek a valóságtól. Jósa úr egyéb állításait – a FARE felső vezetőitől kapott levél alapján is – egyelőre egyéni véleménynek tekintjük,tudomásul vesszük, de elfogadni nem tudjuk."

Kép: Csányi Sándor elmondta, fellebeznek az UEFA döntése ellenFORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Soros kottájából olvasott Karácsony

Papírról olvasva tartott angol nyelvű konferenciát Karácsony Gergely a budapesti CEU épületében. 2021. szeptember 17.

Orbán Viktor: Jövőre sikerülhet helyrehozni az őszödi beszéd okozta gazdasági bajokat

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott. 2021. szeptember 17.

2006, Őszöd: 15 éve került nyilvánosságra Gyurcsány gyalázatos hazugságbeszéde

Miután kiszivárgott a botrányos, trágár hangfelvétel, Gyurcsány terrorral és erőszakkal akarta megtartani a hatalmát. 2021. szeptember 17.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!