2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Csak úgy buktatható meg Orbán, ha összefognak az emberek

Hír TV

2018. április 14., szombat 22:33, frissítve: szombat 23:03

Összefogás nélkül Orbán Viktor nem buktatható meg 2022-ben sem. Ezt üzente a tömeg az ellenzéki pártoknak a nemzet főteréről. A kormányellenes tüntetők megtöltötték a Kossuth teret. A demonstrálók arányosabb választási rendszert követeltek, miközben fogadkoztak, hogy nem hagynak fel a tiltakozással.

A tömeg az Operaháznál gyülekezett kora este, onnan vonultak a Kossuth térre, a parlament elé. A tüntetők annyian voltak, hogy megtöltötték az Andrássy utat a Deék tér és az Oktogon között. A nemzet főtere később megtelt, a tömeg új választást követelt, Orbán Viktor pedig többször is diktátorként emlegette.

 
Tömeg az Operaháznál.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Az egyik szervező Lányi Örs egyetemista volt. Más eredményt várt április 8-án, a tömegdemonstrációt másnap hirdette meg a Facebook-on. „Ha mi, most nem egységként küzdünk, akkor ezt a harcot már elvesztettük. De mi nem akarunk újabb 150 éves uralmat az országban, nem akarunk újabb keleti nyomást és végképp nem akarunk újabb '48-as megtorlást!” – így Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője.

Egy másik szervezője Polt Péter legfőbb ügyész menesztését és a győztes pártot jutalmazó választási rendszer megváltoztatását követelte. „Azt gondolom újságíróként, hogy hogy minden embernek, minden állampolgárnak joga van az indformáció szabadságához. Ehhez „fideszteleníteni” kell a közmédiát! Fidesztelenítjük a közmédiát?” – szögezte le Homonnay Gergely újságíró.

A téli diáktüntetések egyik szervezője arról beszélt, hogy 2022-ben csak akkor lesz esély Orbán Viktor leváltására, ha az ellenzéki pártok közös jelöltet állítanak mind a 106 egyéni választókörzetben.

„Kedves ellenzéki pártok vezetői! Nézzetek szét! Halljátok meg a nép szavát! Halljátok meg az üzenetet, hogy csakis közösen van esélyünk ezt a rendszert legyűrni! Csakis közösen van esélyünk arra, hogy megmutassuk, hogy mi vagyunk a többség! Mi vagyunk a többség! Mi vagyunk a többség!” – mondta Gyetvai Viktor.

Bejelentkezés 22 órakor:

A tüntetésen felszólalt Lukácsi Katalin is. Ő a KDNP tagja volt, de a Népszabadság bezárása és a Soros György által alapított CEU vegzálása miatt akkorát csalódott a Kereszténydemokrata Néppártban, hogy tavaly kilépett. A szervezők a jövő szombatra újabb demonstrációt hirdettek meg.

A Kossuth téri demonstráción elhangzott beszédek:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!