2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csak a kormánypártoknak jó, ha korábban lenne az önkormányzati voksolás

Hír TV

2018. június 9., szombat 18:05, frissítve: szombat 19:27

A Fidesz érdekit szolgálná, ha előrehoznák a jövő évi önkormányzati választást és az EP-voksolással egy időben tartanák az ellenzéki pártok szerint. A Zoom.hu írt arról, kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy azért került a kérdés napirendre, mert a kisebb költségek mellett egy intenzívebb kampánnyal a Fidesz egyszerre tudná sikeresen venni mindként akadályt.

A Zoom.hu szellőztette meg pénteken, hogy a kormány tervei szerint előrehoznák a 2019. őszi önkormányzati választásokat, és együtt tartanák meg Európai Parlamenti-képviselőválasztással.

Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke korábban már tett hasonló javaslatot, az összevonással szerinte jelentősen költségeket lehetne megtakarítani. Gödöllő polgármesterének az időzítést nem tartja szerencsésnek.

„A probléma az, hogy ezt a következő ciklusban kellene bevezetni, Gulyás Gergely és Kósa Lajos is azt mondta, hogy 2019-ig nem nyúlnak önkormányzati kérdésekhez így a választásokhoz sem, és ez barátságtalan lépés lenne, hogy a polgármesteri ciklus lecsökkenne és itt mindenféle alkotmányjogi kérdések is szóba jönnek, hiszen mi a mandátumunkat nem a parlamenttől, hanem a helyi választóktól, ők pedig 2019 októberéig választottak meg az akkori alkotmánynak megfelelően” – jelentette ki Gémesi.

Az LMP szóvivője is egyetért a gazdasági szempontokkal, de egy ilyen döntéssel csorbulnának a demokratikus értékek.

„Itt nem ezt a szempontot kell vizsgálni, hanem általában a demokratikus szempontokat, a demokratikus berendezkedés szempontjait, szerintem az egész ország számára, az állampolgárok számára egy kiszámíthatóság, a stabilitás az, ami a legfontosabb szempont, ez pedig csak akkor tud érvényesülni, hogyha az előre lefektetett időben, 2019 őszén tartják az önkormányzati választásokat” – vélte Kanász-Nagy Máté.

Az MSZP budapesti elnöke a Hír TV-nek azt mondta, hogy a szocialisták az időközi választásokat már a jövő évi választások főpróbájának tekintik, az időpontot másodlagosnak tartják.

„Állandóan variálnak, és hatalmi játékokba mennek bele, hogy hogy lehet a legkedvezőbb jogi helyzetet előkészíteni a maguk számára. De bármikor is lesznek az önkormányzati választások, ami úgy képzelhető el, hogy előrehozzák az EP választásra, mi úgy készülünk, hogy a NER-t legyőzzük és a demokratikus ellenzék visszafoglalja az önkormányzatok, mert a 2022-es úton kulcskérdés, hogyan alakul az önkormányzatok sorsa, hogy az emberek tudnak dönteni, helyi ügyekről vagy a kormány helytartói kerülnek pozícióba” – fogalmazott Molnár Zsolt.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint egy ilyen javaslat csak a kormánypártok érdekét szolgálná. „Az egy szerzett jog, hogy kinek meddig tart a mandátuma és az, hogy országosan az összes önkormányzatot föl akarják oszlani fél évvel korábban, mint hogy az a normális működését elvégezte volna. Ez a legalapvetőbb alkotmányos alapelvbe ütköző gondolat, amit mi csak elutasítani tudjuk” – mondta Hegedűs Lórántné, hozzátette: a kormány számára azért is fontos a sietség, mert ha a Jobbiknak be kell fizetnie az ÁSZ-bírságot, akkor a párt, mint a Fidesz kihívója szinten pénz nélkül kell, hogy a választásokra készüljön.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!