2022. 01. 28. Péntek Károly, Karola napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

Csábító, de veszélyes a jégre lépni

A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait. Tilos a még biztonságosnak ítélt jégre is rámenni!

A szabad vizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé válhat.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén valamint a folyókon. Tilos a még biztonságosnak ítélt jégre is rámenni.

A szabad vizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

A jégen tartózkodás során, ha gyanús ropogást, recsegést hallanak, azonnal feküdjenek a jégre, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve a jég és próbálják a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezzenek a jég szélében megkapaszkodni és lábukkal a part felé lökni magukat, illetve kérjenek segítséget. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerüljék a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizzék a ruházatukban lévő szigetelő légréteget. A partot érést követően azonnal menjenek meleg helyre, szárítkozzanak meg, törölközzenek szárazra, igyanak forró italt, de kerüljék a kávé és az alkohol fogyasztását.

Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt. Életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel illetve társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbeszakadtnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetnek. A mentést követően hívjanak mentőt!

Police.hu

kép: Police.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!