2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Cornstein amerikai nagykövet üdvözli Magyarország egymilliárd dolláros légvédelmi beszerzését

Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség

2020. augusztus 12., szerda 15:54

A mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten. Ezzel megkötve az eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződést az Egyesült Államokkal. Ezzel a lépéssel Magyarország felújítja és modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről.  Ez a beszerzés a világ legjobb, jól bevált légvédelmi képességét nyújtja, ami hozzájárul Magyarország és a NATO biztonságához.

A mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat. 

Az ügylet Külföldi Katonai Értékesítési és Közvetlen Kereskedelmi Értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.

Ez a beszerzés tovább mélyíti az országaink közötti kiváló biztonsági együttműködést.  Ez, valamint a 2019-ben tető alá hozott Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszútávú biztonságát.

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: céljuk, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja. Hozzátette: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd.

David Cornstein kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO- kompatibilis, több más ország is ezt használja - tette hozzá.

MTI - U.S. Embassy Budapest 

 

Kapcsolódó cikkek: 

Elismerés a NATO-tól