2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Civitas: Egyre kevesebbet fordítanak megelőzésre is

Hír TV

2018. január 23., kedd 13:26, frissítve: kedd 14:35

Kétszer annyit költenek a nyugat-európai országok az egészségügyre, mint Magyarország – hangzott el egy budapesti konferencián, amelyet a Civitas Intézet szervezett. Az igazgató nyitó előadásában arról beszélt, hogy a kormány egyre kevesebbet költ megelőzésre, így az emberek egyre inkább maguk fizetik a szűrővizsgálatokat, ha van rá pénzük.

Vértesy László a statisztikai adatok alapján kitér arra is, hogy az egészségügyi szakdolgozók bére jóval elmarad a versenyszféra fizetéseitől. Ellenpéldaként Németországot említette, ahol az ápolók az átlagjövedelem háromszorosát, ötszörösét kapják. 

„A szlovákok is előttünk vannak, a lengyelek is, tehát még a V4-országok is jobban teljesítenek. Magyarországon egy nővér egy évben 20 ezer dollárt tud megkeresni, míg az OECD-átlag 47 ezer lesz. Németországé még jobb arányt mutat, az Egyesült Királyságé is. Úgyhogy ezek komoly kihívások elé állítják a szakmát” – emelte ki Vértesy.

A Civitas Intézet politikailag független agytrösztnek nevezi magát, a szervezet gazdasági, jogi és politikai kutatásokat végez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!