2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Civil kör: A Notre Dame leégése nekünk magyaroknak is intő jel

Hír TV

2019. április 20., szombat 21:00

Égi jel, vagy szimpla tűzeset a Notre Dame leégése? Négy szakaszban csaknem háromnegyedével emeli a nővérek és egészségügyi szakdolgozók fizetését a kormány. Ismét az MTVA székházánál követelőzött az ellenzék. A Civil kört adásában Kis Kornélia műsorvezető vendégeivel – Ferencz Orsolya űrkutatóval, Simon János politológussal és ifj. Lomniczy Zoltán alkotmányjogásszal – a már említett témákat véleményezték.

A székesegyházat érintő tűzeset nem csak a francia egyházat illeti, hanem mindannyiunk, keresztény kulturális örökségünk felbecsülhetetlen értéke – jelentette ki Semjén Zsolt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának húsvéti adásában. A miniszterelnök-helyettes szavaira reagálásul az adás meghívottai elmondták meglátásaikat. 

Ferencz Orsolya szerint a legmegrázóbb mozzanat számára az volt, amikor Párizs utcáin sírva, térdre borulva imádkoztak és liturgikus énekeket énekeltek a franciák. „Szét kell választanunk mit tudunk, és a szívünk mit érez „– fogalmazott a tűzeset miatti találgatásokra utalva az űrkutató.

„Az önmagunkba szállás lehetőségét adja ez a gyászos történet” – mondta Simon János. A politológus úgy látja, mivel Macron elnök a tavalyi évben a templom restaurálásra szánt pénzből egy jókora hányadot elvont, emellett bizonyos, hogy rengeteg hiba és mulasztás is történhetett a háttérben.  

„A balesetnek is vannak felelősei. A szándékosságnak és a gondatlanságnak is” – tette hozzá ifj. Lomniczi Zoltán. Az alkotmányjogász szerint egyszerre szólt ez a tűzeset a rombolásról és az újjászületésről.

Az adás folytatásában a vendégek elmondták véleményüket az ellenzék újabb akciójáról, amikor azok ismételten a köztévé székházánál okoztak botrányos perceket.

Hír TV