2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Büntetésspirálba tolja az ellenzéket a kormány?

Hír TV

2018. január 9., kedd 12:00, frissítve: kedd 15:28

Újra megbüntetheti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbikot az Együtt választmányi elnöke szerint. Mivel a kiszabott büntetést lehetetlen 15 napon belül kifizetni, inkasszóval pedig a párt listás kampánytámogatásából is levonható a bírság egy része, az összeg nem számolható majd el kampánykiadásként – hívta fel a figyelmet Szigetvári Viktor.

Szigetvári Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy bár a pártoknak lenne lehetőségük részletfizetést kérni az ilyen jellegű büntetésekre, erre a Jobbiknak gyakorlatilag nincs lehetősége a 15 napos határidő miatt. Ha pedig a párt nem tartja be az időpontot, a számláit inkasszó alá vonhatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A párt számláin lévő párttámogatási összegek azonban nem fogják elérni a 330 milliót, így a következő inkasszó már a listás kampánytámogatás összegéből vonódhat le. A probléma az, hogy a büntetést nem lehet kampánykiadásként elszámolni – hiszen az inkasszó nem kampányköltség –, így a Jobbikot ismét megbüntethetik.

Szigetvári szerint az „ÁSZ elfogult”, és mivel „a politikai önkény választja ki, kinek szabad átmennie a piroson és kinek nem”, így az összes ellenzéki párt hasonló eljárásra számíthat a kormány és a számvevőszék részéről.

A politikus a Hír TV-nek azt mondta, nem megkerülhető az Állami Számvevőszék büntetése.

Ha inkasszóval sújtja a magyar állam a kampánytámogatást, akkor a förtelmes cinizmusa az Állami Számvevőszéknek azt fogja okozni, hogy még egyszer meg fognak bennünket büntetni az állami támogatás nem célszerű felhasználásáért. Bonyolult probléma ez; azt látom, hogy a Fidesz megpróbál minden módon pénzt kiszedni az ellenzéki pártokból, hogy ellehetetlenítse a kampányt – nyilatkozta Szigetvári Viktor.

Kíváncsiak a részletekre

Juhász Péter levélben kéri Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy bocsássa pártja rendelkezésére az Együtt gazdálkodásáról szóló jelentéstervezetben szereplő megállapítások bizonyítékait. Az ÁSZ nemrég 19 millió forintra bírságolta a pártot a többi között piaci áron aluli irodabérlés és tiltott pártfinanszírozás miatt. 

Meggyőződésünk, hogy amíg nem látjuk az anyagokat, addig nem biztosított a jogunk, hogy bármilyen észrevételt tehessünk, hiszen nem ismerjük az alapinformációkat. Ennek a legrelevánsabb példája talán, hogy nem tudjuk, melyik irodáról van szó, amikor azt mondják, hogy túl kevésért béreljük; legalább azt nevezzék meg, hogy mi a címe az irodának. Amíg nem teszik meg, addig fenntartjuk a jogot magunknak, hogy további véleményezési lehetőségünk legyen, és az ÁSZ ne hozzon végleges döntést. Amúgy nem ismertük meg az adatokat, és nem tudtunk újabb észrevételeket megfogalmazni – mondta az Együtt elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!