2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Bűncselekményt követhettek el az ellenzéki képviselők, hogy az MTVA-ban „élőztek”

Hír TV

2019. január 14., hétfő 15:44, frissítve: hétfő 16:54

Személyes adattal élhettek vissza és bűncselekményt követhettek ellenzéki képviselők, amikor decemberben a Facebookon élőben közvetíttek az MTVA-székházából – állítja az adatvédelmi hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint vizsgálni kell, hogy a képviselők milyen célból kezelhetnek személyes adatokat. Szél Bernadett közben ismét ismét a köztelevízióból sugárzott elő adást közösségi oldalán, Hadházy Ákossal a vezérigazgatóra várnak az épületben. .

Ismét a köztelevízióból jelentkezett be közösségi oldalán Szél Bernadett, ezúttal korábbi társai közül Hadházy Ákos tartott vele. A képviselők egy közleménnyel érkeztek, és azzal a szándékkal, hogy tárgyaljanak Pap Dániellel az MTVA vezetőjével. Az intézmény kommunikációs igazgatója a dokumentumot át is vette, majd felajánlották, hogy Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója fogadja őket irodájában, de ezzel a lehetőséggel nem éltek.

December közepén Szél Bernadett profilján volt látható a többi között az is, ahogy Kunhalmi Ágnes nekiront egy zárt ajtónak. Aznap több ellenzéki politikus is élt a Facebook adta lehetőséggel.

„Kapcsold már ki. Ku..a erős kép lenne, hogy lefekszünk a lépcső elé és tarkóra rakjuk a kezünket” – ezt a szocialista Bangóné Borbély Ildikótól származó mondtad szintén az élő közvetítések során hangzott el.

Az erős képek elkészítése nem, de azok közvetítése azonban jogellenes lehet. Az adatvédelmi hatóság elnöke. Péterfalvi Attila az unió adatvédelmi rendeletére hivatkozva azt mondta: a biztonsági őrök ugyan közfeladatot látnak el, de ebbe nem tartozik bele az arcképük bemutatása, és a tevékenységük sem közvetíthető.

„A felvétel elkészítése az nem tekinthető jogellenesnek akár a saját célú felvételek készítése amelyre nem is vonatkozik az EU adatvédelmi rendelete, illetve ha ezeket a felvételeket később arra használják hogy eljárásban bizonyíték legyen akkor ott már a megfelelő jogalap megvan. Az élő közvetítéssel volt probléma úgy, hogy a személyek felismerhetőek voltak” – így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

„Szerintem Péterfalvi Attila tartson ezektől a következményektől” – a Demokratikus koalíció nem tartja szabályellenesnek a közvetítést. Az MSZP képviselője pedig jogi következményekkel fenyegetőzik. „Lesz következménye annak az éjszakának és annak a napnak, ami jogszerűtlen dolgok, bűncselekmények történtek az MTVA székházában a kormányra nézve” – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

A köztelevízió elleni decemberi ellenzéki akció miatt több mint 160 feljelentést tett a az MTVA