2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

Budai Gyula szerint is a mentelmi jogra hajt Dobrev Klára

Hír TV

2019. március 16., szombat 15:58, frissítve: szombat 18:09

Gyurcsány Ferenc felesége azért kezdene európai parlamenti karrierbe, hogy mentelmi jogot kapjon – mondta Budai Gyula miniszteri biztos Informátor című műsorunkban. A Nézőpont Intézet szerint a DK EP-listavezetője biztosan mandátumot szerez, de az is elképzelhető, hogy a párt belpolitikai főpróbának tekinti a kampányt, és Dobrev Klára lesz 2022-ben a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

„Magyar vagyok és európai, hazafiként pedig a jövőbe tekintek a gyerekeim és a hazám jövőjét egy erős, egységes Európában képzelem el, az Európai Egyesült Államokban” – mondta Dobrev Klára kampányvideójában.

Gyurcsány Ferenc felesége Brüsszelbe készül. Dobrev Klára első megnyilvánulásában leszögezte, hogy ő az Európai Unió központjában nem a nemzetállami érdekeket fogja képviselni, hanem az Európai Egyesült Államok építésén dolgozik majd. Dobrev Klára valójában nem új szereplő a politikai életben – mondta az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az Informátornak.

„Dobrev Klára annak a családi vállalkozásnak az oszlopos tagja, amit DK-nak hívunk, és ez nem most kezdődött el, hiszen az Apró–Dobrev család évtizedekre visszamenőleg folyamatosan befolyást igyekezett gyakorolni a magyar politikára, a magyar baloldalra” – mondta Törcsi Péter.

Dobrev Klára amellett, hogy most már EP-képviselő-jelölt, a Gyurcsány család cége, az Altus ügyvezetője. A vállalkozást a kétes ügyek sem kerülték el. Czeglédi Csabát, Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, több milliárdos költségvetési csalással gyanúsítják. Cége a Humán-Operátor 2016-ban körülbelül 80 millió forintot kapott az Altustól.

Gyurcsány Ferenc feleségének Európai Parlamenti karrierje annak köszönhető, hogy a mentelmi joggal szeretné elkerülni a felelősségre vonást – mondta Budai Gyula.

„Az MNB megállapította, hogy jogellenesen történt a kölcsönök átadása a Czeglédy-féle cégnek, illetve kapott egy 15 millió forintos bírságot az Altus Portfólió Kft. Ennek eredményeképpen a nyomozó hatóságok elrendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen, de a helyzet teljesen egyértelmű, mert az Altus cégbirodalom vezetője és egyszemélyi felelőse Dobrev Klára és ez a felelősség teljes mértékben megáll, ez elől nem lehet kibújni” – mondta a miniszteri biztos.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint Dobrev Klára biztosan ott lesz az Európai Parlamentben.

„A DK jelenlegi elnöke 2006 óta tendenciózusan a legelutasítottabb magyar politikus és ebben változás a jövőben sem várható, ellenben Dobrev Klára még ha úgy tetszik egy kevésbé ismert közéleti személy, így az ő megítélése kedvezőbb lehet a baloldali szimpatizánsok számára is” – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Tóth Erik szerint az is könnyen elképzelhető, hogy Dobrev Klára lesz 2022-ben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.